LZA īstenā locekļa diplomu saņem prof. Dainis Krieviņš. Foto: Jānis Brencis.

Otrdien, 20. decembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) tika pasniegti diplomi šoruden ievēlētajiem jaunajiem locekļiem. Akadēmijas sastāvu papildinājuši vadošo Latvijas zinātnisko institūciju un augstskolu pētnieki un mācībspēki.

24. novembrī, aizklāti balsojot, LZA pilnsapulce par LZA jaunajiem locekļiem ievēlēja piecus īstenos locekļus, sešus ārzemju locekļus un vienu goda locekli, kā arī četrpadsmit korespondētājlocekļus. LZA īsteno locekļu rindām tagad pievienojies Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) profesors Dr. med. Dainis Krieviņš, asinsvadu ķirurgs un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zinātniskā institūta direktors.

Savukārt 8. novembrī LZA Senāts par akadēmijas goda doktoru Dr. honoris causae med. apstiprināja LU MF Dermatoveneroloģijas katedras vadītāju profesoru Andri Rubinu.

LZA ir nacionālas nozīmes nevalstiska zinātniska institūcija, kura apvieno vairāk kā 300 Latvijas Republikas un pasaules zinātniekus dabaszinātņu, inženierzinātņu, sociālo un humanitāro zinātņu jomā. Akadēmija veicina zinātņu attīstību un veic zinātniskus pētījumus. Tā gādā, lai apzinātu, pētītu, izkoptu, saglabātu un nākamajām paaudzēm nodoti visu to īpašo, ko pasaules zinātnei un kultūrai ir devusi un spēj dot Latvija un latviešu tauta: nacionālo kultūru, valodu, folkloru, literatūru, sociālo un saimniecisko pieredzi.

LZA sastāvā paredzēti 100 īstenie locekļi, 50 korespondētājlocekļi, 50 goda locekļi un 100 ārzemju locekļi. LZA īsteno locekļu un korespondētājlocekļu vidū kopā ir jau 10 Medicīnas fakultātes docētāju, kā arī 2 bijušie docētāji, kas devušies pensijā.

Dalīties

Saistītais saturs

LZA korespondētājlocekļu loku papildina Medicīnas fakultātes profesori
21.11.2019.

LZA korespondētājlocekļu loku papildina Medicīnas fakultātes profesori