Foto: Madara Rakšte.

Aprīļa beigās Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, notika projekta "Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe, EEA-REASEARCH-60, finansē EEA grants)", noslēguma pasākums.

Projekta komanda ziņoja par visās darba pakās paveikto un sasniegtajiem rezultātiem. Īsumā, projektā no 2021. Līdz 2024. gadam tika iesaistīti vairāk kā 500 pacienti ar diabētu un dažādām diabētiskās retinopātijas stadijām trīs Baltijas valstīs un Norvērģijā. Pacientiem projektā bija paredzētas divas vizītes ar gada starplaiku. Iesaistīto pacientu acu veselība tika vispusīgi izmeklēta, kā arī par viņiem tika ievākti dzīvesveida un medicīniskie dati. Jāpiemin, ka projekta realizāciju tās pirmajā gadā kavēja Covid-19 pandēmijas ietekme. Līdz ar to rezultāti tika iegūti vēlāk, nekā plānots, un to analīze šobrīd ir pilnā sparā. Iegūto datu prelimināra analīze liecina, ka iesaistīto pacientu kohortā diabētiskās retinopātijas smagumu nosaka gan tradicionālie riska faktori, tādi kā asins cukura līmeņa kontrole, diabēta ilgums, asins lipīdu frakcijas, gan arī jauni biomarķieri – piemēram, dziļās glikācijas gala produktu koncentrācija ādā. Savukārt asinsspiedienam, kas tradicionāli tika uzskatīts par nozīmīgu riska faktoru, mūsu iesaistītajā kohortā nebija statistiski nozīmīga ietekme. Pacientu acs dibena attēlus projektā analizēja gan pieredzējuši oftalmologi, gan uz mākslīgo intelektu bāzētā programma. Mūsu iniciālā analīze Norvēģijā iegūtiem datiem rāda, ka mākslīgā intelekta lēmums ne tikai saskan ar ārsta diagnozi vairumā gadījumu, bet arī ir izmaksu efektīvs. Tomēr, lai mākslīgā intelektā bāzētais risinājums darbotos, liela nozīme ir acs dibena attēlu kvalitātei un izvēlētajam fundus kameras modelim. Lietuvas partneri projekta gaitā izstrādāja arī jaunu pieeju automatizētas acs dibena attēlu analīzei.

Projekta ietvaros notika vairāki publicitātes pasākumi, ieskaitot dalību Diabēta dienās un Zinātnieku naktī, seminārus diabēta pacientiem un ārstiem. Rezultāti izplatīti gan starptautiskās konferencēs, gan zinātnisko publikāciju veidā. Projekta konsorcijs ir iesniedzis trīs jaunus starptautisko grantu pieteikumus, lai turpinātu iesākto tēmas izpēti, un attīstītu jaunas pieejas diabētiskās retinopātijas skrīningam un monitorēšanai.


Projekta vadošais partneris ir Latvijas Universitāte.

Projekta partneri: Tartu Universitāte (Tartu, Igaunija), Oslo Universitāte (Oslo, Norvēģija) un Lietuvas Veselības zinātņu universitāte (Kauņa, Lietuva).

Dalīties