Par "Gada docētāju 2023" atzīta LU MF profesore Ingrīda Rumba-Rozenfelde. Foto: Latvijas Ārstu biedrība.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotā “Gada balva medicīnā” svinīgā ceremonija šogad notika jau 14. reizi. Ceremonijā tika pasniegta 21 balva, tostarp par "Gada docētāju 2023" noteikta Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) profesore Ingrīda Rumba-Rozenfelde, bet par "Gada notikumu medicīnā 2023" atzīta Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā veiktā sarežģītā onkoloģiskā operācija, kurā iesaistītie ārsti speciālisti ir MF docētāji.

Savā uzrunā pasākumā dalībniekiem Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs teica: “Šodien jūs esat šeit, lai atskatītos uz aizvadīto gadu, lai godinātu labākos no labākajiem. Šodien mēs visi esam šeit, lai teiktu paldies mūsu mediķiem par pašaizliedzīgo darbu, ko jūs ikdienā darāt, lai palīdzētu līdzcilvēkiem. Man jāsaka jums arī paldies gan par jūsu iejūtību pret pacientiem, gan par to, ka pie ārsta vai zobārsta vairs nav tik bailīgi iet kā kādreiz. Mums vēl visiem ir daudz kopā darāms, lai veselības aprūpes sistēma mūsu valstī būtu labāka un pieejamāka. Bet jau šobrīd, kad mēs runājam par mūsu veselības aprūpi, kad mēs runājam par mūsu medicīnu, mums ir tiesības runāt par to, lai vide, kurā jūs strādājat, būtu drošāka, lai jūs justos droši sarunājoties un ārstējot pacientus un lai pacientiem būtu iespēja saņemt maksimāli plašu informāciju par to, kāda veida ārstniecība ir nepieciešama.”

Nominācijā “Gada docētājs 2023” laureātus ar balsojumu noteica LU un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ārstniecības studenti. LU studenti šajā nominācijā izvēlējās LU MF Pediatrijas katedras vadītāju profesori Ingrīdu Rumbu-Rozenfeldi. "Profesore ir ne vien inteliģenta un profesionāla, bet arī ieinteresēta un atsaucīga pret savu studentu viedokli un jautājumiem. Viņa ir ne tikai zinoša medicīnas jomā, bet arī spējīga padziļināti izskaidrot sarežģītus jautājumus, izmantojot saprotamu valodu, lai nodrošinātu labāku izpratni," stāsta LU MF studenti.

Par “Gada notikumu medicīnā 2023” šogad atzīta Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā veikta sarežģīta operācija. Veiktajos izmeklējumos tika konstatēts kaulu gigantšūnu audzējs - agresīvs kaulu audzējs, kas ļoti strauji progresē, bojājot kaulu un mīkstos audus, taču metastāzes veido reti. Šajā gadījumā vienīgā ārstēšanas iespēja ir ķirurģiska pilnīga audzēja rezekcija un kaula aizvietošana. Operācija ilga 6,5 stundas. Lai operācija noritētu ātrāk un samazinātu kļūdu iespējamību, to veica 2 ķirurgu brigādes - viena operēja roku, otra kāju. Jaunam cilvēkam būtiski ir saglabāt funkcionālu plaukstas locītavu, tāpēc tika pieņemts lēmums veikt audzēja rezekciju un izņemto kaulu rekonstruēt ar paša pacienta kaulu no apakšstilba. Operācijā piedalījās MF docētāji: pasniedzējs traumatologs ortopēds Lauris Repša, asociētā profesore anestezioloģe Iveta Golubovska un ārsts rezidents anestezioloģijā Matīss Briuks.
Sarežģītu onkoloģisko gadījumu ārstēšana ir komplicēts process un tam ir nepieciešama daudzu speciālistu līdzdalība. Pēc pāris nedēļām tika veikta vēl viena operācija, kuras laikā pacientam novērsa pēdas kustības traucējumus. Operācijā bija iesaistīts MF pasniedzējs traumatologs ortopēds Lauris Repša un pasniedzēja anestezioloģe reanimatoloģe Inta Čerņavska.

Jau piekto reizi žurnāls "IEVAS Veselība" pasniedza arī savu specbalvu atsaucīgākajam konsultantam, ko šogad saņēma LU MF asociētā profesore oftalmoloģe Kristīne Baumane, RAKUS Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja.

Par “Gada balvu medicīnā”

“Gada balvu medicīnā” organizē LĀB sadarbībā ar Latvijas Jauno ārstu asociāciju un Latvijas Māsu asociāciju, kā arī LU un RSU. Pirmo reizi “Gada balva medicīnā” tika pasniegta 2008. gadā. Ar katru gada šī balva kļuvusi arvien nozīmīgāka un pašlaik tā ir veselības aprūpes nozares gada nozīmīgākais pasākums.

Šajos gados strauji pieaugusi arī sabiedrības iesaiste un pašlaik cilvēki savus pieteikumus sūta pat no ārzemēm, vēloties godināt labākos no labākajiem mediķiem. „Gada balvas medicīnā” balsojumā 2023. gadā piedalījās 10 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju un balva tika pasniegta 15 nominācijās. “Gada balvas medicīnā” statuetes “Dzīvības asns” autors ir metālmākslinieks Armands Jēkabsons.

Dalīties