Rūšu ģimenes stipendija piešķirta trīs māszinību maģistrantēm. Foto: Ritvars Stankevičs.

Par šī gada Latvijas Universitātes (LU) fonda un mecenātu vārdu nesējiem kļuvuši izcili un uzcītīgi studenti, kas pārstāv visdažādākos studiju virzienus. Šogad saņemti 460 stipendiju pieteikumi, bet atbalstu sniegs 137 centīgiem studentiem 26 stipendiju kopās. Stipendiātu vidū ir arī septiņas Medicīnas fakultātes (MF) studentes.

Pirmās stipendijas LU studentiem piešķirtas jau 1929. gadā, kad stipendiju fonds radīts no LU dižmecenāta Kristapa Morberga testamentārā novēlējuma nestajiem augļiem. Padomju periodā atbalsts pārtraukts, bet kopš 2001. gada Kristapa Morberga stipendijas atkal piešķir sabiedriski aktīviem studentiem ar izcilām sekmēm. Dižmecenāta vārdā nosaukto stipendiju šogad saņems LU MF ārstniecības 5. kursa studente Pola Ļaksa.  

Pirmā kursa pamatstudiju programmu studentiem, kuri vidusskolu absolvējuši ar izcilām sekmēm un augstiem sasniegumiem arī ārpus mācību darba, paredzēta stipendija "Ceļamaize". Stipendiju saņems ārstniecības 1. kursa studente Linda Astrauska, bet atbalstu nodrošinājusi mecenāte Dr.med. Vaira Inta Pelēķis-Kristofere.

Jau 12 gadu Jelgavas novada pašvaldība atbalsta savus jauniešus augstākās izglītības pieejamībai ikvienā Latvijas augstskolā, visā studiju garumā. Novada stipendiju turpinās saņemt ārstniecības programmas 2. kursa studente Kristīne Bumbiere un 5. kursa studente Krista Ļūmane.

Lai sekmētu māsu iespēju iegūt augstāko izglītību un celtu profesijas prestižu Latvijā, Amerikas latvieši Dagnija un Roberts Rūši 2017. gadā izveidoja stipendiju māszinību studentu atbalstam. Rūšu ģimenes stipendija šogad piešķirta māszinību maģistrantēm Martai Spurei un Nataļjai Sitņikovai, savukārt jau otro gadu pēc kārtas to saņems Dana Kamzola. "Stipendijas iegūšana ir liels pagodinājums un atzinība par ieguldīto darbu. Tas palīdz turpmāk attīstīt dažādas prasmes, kompetences un pievērsties vēl mērķtiecīgāk studiju procesam. Tomēr līdz ar pagodinājumu, tā ir arī atbildība, censties un darīt vēl vairāk ," stāsta Dana.

Dalīties