2022. gada 20.- 22. aprīlī Gentē, Beļģijā norisinājās Eiropas veselības tiesību 8. konference, ko ikgadēji organizē Eiropas Veselības aprūpes tiesību asociācija (European Association of Health Law) un Gentes Universitāte. Latviju konferencē pārstāvēja un par nozares aktualitātēm referēja Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) pētnieces Solvita Olsena un Laura Kadile.

Šogad konferences dalībnieki diskutēja par veselības aprūpes kvalitāti un to, vai likums var palīdzēt garantēt pacientam drošu un uzticamu aprūpi. LU MF asociētā profesore, vadošā pētniece Solvita Olsena pasākumā uzstājās ar referātu par tiesisko regulējumu, kas paredz pacientu lēmumu pieņemšanas spēju novērtēšanu psihiatrijā kā soli ceļā uz veselības aprūpes kvalitāti.

Pētniece Laura Kadile, savukārt, referēja kā lemtspēja novērtēta pacientiem ar lemtspēju traucējumiem Covid-19 pandēmijas laikā Latvijā. Papildus L. Kadile piedalījās doktorantu sesijā. Diskusijās ar vairāku valstu jaunajiem zinātniekiem, viņa izcēla lemtspējas institūta ieviešanas nepieciešamību Latvijā, kā arī lemtspējā ierobežotu pacientu aizsardzības nepieciešamību.

Pētnieču veikums publicēts arī konferences tēžu krājumā.

Zinātnieces savu pētniecības darbu veikušas Latvijas Zinātņu padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta “Cilvēktiesībās balstīta pieeja pacientu ar garīga rakstura traucējumiem un ierobežotu lemtspēju ārstēšanā: tiesiskā, ētiskā un klīniskā perspektīva” ietvarā (projekta Nr. lzp-2020/1-0397). L. Kadiles pētījumus atbalsta arī Eiropas Sociālā fonda projekts “LU doktorantūras kapacitātes stiprināšana jaunā doktorantūras modeļa ietvarā” tiek īstenots darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.2.2. specifiskā atbalsta mērķa “Stiprināt augstākās izglītības institūciju akadēmisko personālu stratēģiskās specializācijas jomās” trešās kārtas ietvaros (projekta Nr. 8.2.2.0/20/I/006).

Dalīties