© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē jauna maģistra studiju programma  - Epidemioloģija un medicīniskā statistika. Ar programmas direktori asociēto profesori Liliānu Civjāni sarunājas Māris Zanders.

M.Zanders: Domāju, ka sabiedrības vairākumam jēdziens "epidemioloģija" saistās galvenokārt ar jēdzienu "medicīna", tomēr, cik saprotu, tā ir starpdisciplināra nozare.

L.Civjāne: Es formulētu tā: epidemioloģija ir metodes, kas saistītas ar visu, kas skar cilvēka organismu, un šādā aspektā mums jārunā arī par psiholoģiju, socioloģiju utt.

Ļoti labi, bet šķiet, ka šīm metodēm ir jādarbojas principiāli atšķirīgās cēloņsakarību vidēs. Piemēram, ja mēs ņemam datu apjomus no sociālajiem tīkliem, lai redzētu, kur Latvijas iedzīvotāji par spīti visām rekomendācijām braukā apkārt pa pasauli, tie ir, kā saka, eksakti dati, uz kuriem pamatojoties mēs varam kaut ko prognozēt. Savukārt cilvēku uzvedība "a priori" dažkārt ir neprognozējama.

Dati, par kuriem jūs runājat, ir tikai neliela daļa no tā, ar ko nodarbojas epidemioloģija.

Pilna intervija ar asociēto profesori Liliānu Civjāni un citiem Latvijas Universitātes zinātniekiem lasāma žurnāla "Alma Mater" rudens numurā.

Dalīties

Saistītais saturs