© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte

Tikai divas nedēļas pēc Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes (MF) „Jauno mediķu skolas” (JMS) atklāšanas, tajā jau pietiekušies 200 vidusskolēni no visas Latvijas, vairākkārtīgi pārsniedzot vispārdrošākās prognozes un vēlreiz apliecinot jauniešu nopietno interesi par medicīnu.

LU MF dekāne prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde: „Veidojot „Jauno mediķu skolu”, mēs bijām pārliecināti par jauniešu lielo interesi, jo ilgstoši sadarbojamies ar Latvijas vidusskolām un arī ikgadējie LU uzņemšanas rezultāti liecina, ka medicīnas studijas ir populāras. Tomēr mēs neprognozējām tik lielu un nopietnu skolēnu interesi, un esam ļoti pozitīvi pārsteigti par rezultātu.”

Tā kā objektīvu iemeslu dēļ vietu skaits JMS ir ierobežots, šā gada 23. maijā uz laiku tiks pārtraukta jaunu dalībnieku uzņemšana, to plānots atsākt, tiklīdz atbrīvosies vietas.

„Jaunieši ar savu entuziasmu un apņēmību nopietni mācīties ir mūs patiesi iedvesmojuši, tāpēc skolas docētāji jau tagad gatavojas nopietnam darbam. Diemžēl, lai nodrošinātu mācību kvalitāti un individuālu pieeju katram skolēnam, „Jauno mediķu skola” jau šonedēļ pārtrauks tālāku dalībnieku uzņemšanu. Bet tā noteikti atsāksies nākamgad, kad skolu beigs pirmie tās absolventi,” atzīst skolas vadītāja LU MF asoc. prof. Ineses Folkmane.

JMS pieteikušies 8.-12. klašu skolēni no 72 Latvijas skolām, kas aptver visus Latvijas reģionus. Īpaši priecē fakts, ka vairāk nekā 150 skolēni, kas pieteikušies JMS, savās reģistrācijas anketās norādījuši, ka ir pārliecināti, ka nākotnē vēlas strādāt medicīnā. 

Mācības skolā, kas iecerēta kā aizraujošs lekciju un praktisko nodarbību cikls Latvijas vidusskolu 10. -12. klašu skolēniem, būs bez maksas un sāksies šā gada 2. oktobrī. Pēc JMS beigšanas skolēns saņems sertifikātu, kas kopā ar labām centralizēto eksāmenu atzīmēm dos priekšroku, stājoties LU MF.
 
Skolas ietvaros jaunieši apgūs ievadkursu cilvēka anatomijā un histoloģijā, kā arī uzzinās par biežākajām orgānu-sistēmu patoloģijām, to izmeklēšanas metodēm un ārstēšanu. Skolēni arī iepazīsies ar onkoloģijas un ķirurģijas iespējām mūsdienās, uzzinās par galvas smadzeņu traumu ārstēšanas jaunākajām metodēm, noklausīsies ievadkursu dzemdniecībā un ginekoloģijā, kā arī iepazīsies ar jaunākajām aktualitātēm pediatrijā.

Mācību kursā iekļauts arī farmakoloģijas kurss, kā arī iespēja uzzināt vairāk par funkcionālās izmeklēšanas testiem un molekulārās bioloģijas metožu pielietošanu medicīnā. Paralēli specializētajiem kursiem skolēniem tiks piedāvāts arī ieskats Latvijas un pasaules medicīnas vēsturē.

„Jauno mediķu skolā” lekcijas lasīs un praktiskās nodarbības vadīs pieredzes bagāti LU Medicīnas fakultātes pasniedzēji un Latvijas medicīnas nozares labākie praktiķi.

Par LU Medicīnas fakultāti

LU MF tika izveidota 1919. gada 28. septembrī ārstu gatavošanai, bet padomju laikos likvidēta. LU MF tika atjaunota 1997. gada 29. decembrī, bet svinīgi atklāta 1998. gada 4. septembrī. 2009./2010. akadēmiskajā gadā LU MF kopā mācījās 1850 studenti. Ik gadu LU MF uzņem aptuveni 450 jaunus studentus.

Līdzās atzītiem Latvijas medicīnas nozares korifejiem, LU MF strādā arī daudz jaunu un talantīgu pasniedzēju, lasīt lekcijas ierodas arī vieslektori no Zviedrijas, Vācijas un ASV. Fakultātē kopumā strādā 122 mācībspēki, no kuriem 3 ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenie locekļi, 7 korespondētājlocekļi, 13 profesori, 18 asociētie profesori, 21 docents, 6 viesprofesori, 5 privātdocenti u.c.

LU MF studiju programmas ir ļoti mūsdienīgas, jo veidotas, balstoties uz jaunākajiem zinātnes sasniegumiem un Skandināvijas valstu pieredzi. Studiju process ir demokrātisks un atvērts, tā pamatā ir princips – studiju centrā ir students.

Dalīties