Skolēni iepazīst Operāciju bloka telpas un aprīkojumu. Foto: Madara Marija Ose.

Jau 10 gadu Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāte (MF) realizē Jauno mediķu skolu (JMS) - aizraujošu lekciju ciklu vidusskolēniem ar interesi par studijām un darbu veselības aprūpē. Šogad nodarbībās piedalās 75 jaunieši, kuriem aizvadītajā sestdienā bija iespēja praktiski izzināt slimnīcas un īpaši ķirurgu darbu.

Sestdien, 26. oktobrī, skolēni viesojās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) telpās, kur LU MF asociētais profesors, RAKUS Ķirurģijas dienas stacionāra virsārsts Igors Ivanovs un ārsti rezidenti Artūrs Triščenkovs, Jevgēnijs Demičevs un Ilga Baumane jauniešus iepazīstināja ar ikdienas darbu lielākajā daudzprofilu ārstniecības iestādē Latvijā.

Dienu ievadīja I.Ivanova lekcija par ķirurģijas vēstures pieturpunktiem, operāciju klasifikāciju, kā arī operācijās iesaistītā personāla funkcijām un lomām. Pēc lekcijas ārsti rezidenti skolēniem deva iespēju doties ekskursijā un novērot nozares profesionāļu darbu gan slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, gan daudzfunkcionālajā Operāciju blokā. Nodarbību noslēgumā topošie mediķi labprāt veica savus pirmos mēģinājumus ķirurģijā - ar asociētā profesora I.Ivanova un rezidentu palīdzību veidoja ādas šuves un sēja to mezglus uz cūkas gaļas paraugiem, kā arī izzināja, kā mazinvazīva ķirurģija noris ar laproskopu.

LU MF pateicas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai un tās darbiniekiem par atsaucību un iesaisti Jauno mediķu skolas realizācijā, kā arī atbalstu vidusskolēnu izglītošanā.

JMS ir lekciju cikls vidusskolēniem ar interesi par mediķa darbu un medicīnas studijām. Nodarbības vada pieredzes bagāti LU MF mācībspēki un nozarē atzīti praktiķi. 11. klases skolēnu pieteikumu pieņemšana dalībai ik gadu noris no septembra līdz novembrim, bet JMS programmas apguve notiek no janvāra līdz novembrim. Mācības ir bez maksas un tiek plānotas reizi mēnesī, sestdienās. Lekciju cikla apguve dod papildu punktus LU realizēto pamatstudiju programmu "Ārstniecība" un "Farmācija" uzņemšanā.

Dalīties