Vladimirs Piļipenko. Foto no personīgā arhīva.

Medicīnas zinātņu doktora zinātniskā grāda ieguvei farmakoloģijā Vladimirs Piļipenko Latvijas Universitātē (LU) aizstāvēs promocijas darbu "Uz GABAerģisko sistēmu mērķētu vielu pētījumi sporādiskās Alcheimera slimības žurku modelī". Darbs izstrādāts LU Medicīnas fakultātes vadošās pētnieces Dr.habil.med. Vijas Zaigas Klušas zinātniskā vadībā.

Pētījuma novitāte 

Paredzams, ka līdz 2050. gadam trīskāršosies ar Alcheimera slimību sirgstošo skaits, bet vēl līdz šim nav izdevies apturēt smagās sekas, ko slimība izraisa - kognitīvo funkciju pasliktināšanos, pat demenci. Visbiežāk sastopamā slimības tipa klīniskie simptomi izpaužas jau 10-15 gadus pirms slimības sākuma, tāpēc farmakoterapeitiskās stratēģijas, kas vērstas uz slimības agrīnajiem procesiem, var uzskatīt par ārstēšanā visefektīvāko pieeju.

Raksturojot veiktā pētījuma unikalitāti, V. Piļipenko min "inhibējošā neirotransmitera (gamma-aminosviestskābes jeb GABA) receptoru agonistu mazo devu efektivitāti novērst agrīnos atmiņas traucējumus, neiroiekaisumu smadzenēs, uzlabot sinaptisko plasticitāti un mitohondriālos procesus Alcheimera slimības modeļdzīvniekos. Tās ir jaunas Alcheimera slimības ārstēšanas iespējas, fokusējot darbības mehānismus ne tikai tradicionāli uz aktivējošām (holīn- un glutamāterģisko), bet arī uz inhibējošo (GABAerģisko) sistēmu, lai līdzsvarotu neironālo aktivitāti. Šāds risinājums izmantojams ne tikai Alcheimera slimniekiem, bet arī citu neirodeģeneratīvo slimību gadījumos, apturot neirodeģeneratīvās slimības, pirms tās sākušās.”

Pētījuma galvenā būtība un nozīme

Atklāts, ka GABAerģiskie savienojumi (GABA receptoru agonisti – muscimols, baklofēns diazepāms), kas parasti izraisa atmiņu pasliktinošos efektus, 10 līdz 100 reizes mazākās devās spēj uzlabot atmiņu, noregulējot šūnas dzīvotspējai nepieciešamās funkcijas. Līdzīgi darbojas arī GABA struktūras elementus saturošs savienojums gammapirons. Pētījums demonstrē alostērisko efektu nozīmi šajos procesos.

“Iegūtie dati apliecina, ka pētāmiem savienojumiem ir neiroprotektīvs potenciāls. To molekulu struktūras var izmantot kā prototipus jaunu antineirodeģeneratīvo savienojumu dizainam, lai apstādinātu Alcheimera slimības attīstību agrīnajās fāzēs,” tā pētījuma rezultātu nozīmi skaidro autors.

Promocijas darba aizstāvēšana

Zinātniskā grāda pretendenta darbu recenzējusi LU profesore Dr.habil.biol. Ruta Muceniece, Organiskās sintēzes institūta pārstāve Dr.med. Līga Zvejniece un Tartu Universitātes profesors Dr.med. Anti Kalda. Promocijas darba aizstāvēšana notiks LU Medicīnas, farmācijas un bioloģijas nozaru promocijas padomes sēdē piektdien, 2019. gada 11. oktobrī, plkst. 11.00, LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3, 205. auditorijā.
Pētījums pieejams LU bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19.

Dalīties