Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte (LU MF) ir izveidojusi Zobārstniecības mācību klīniku un izstrādājusi starptautisku studiju programmu, kas nodota licencēšanai un jau rudenī būs gatava uzņemt pirmos studentus. Prezentācijas pasākumā šodien, 10. februārī, piedalījās veselības ministre Ingrīda Circene un izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Programma un klīnika tapusi pateicoties dāsnajam Marijas Mārites Ķiploks novēlējumam – 1 milj. eiro vērtībā, ko LU saņēma 2008. gadā ar norādījumu, ka „šī nauda tiks nodota tikai un vienīgi Zobārstniecības programmas rīcībā, kas drīkst šo naudu pēc saviem ieskatiem izlietot.” M.M. Ķiploks no 1942.-1944.gadā mācījās Tautas palīdzības Māsu skolā Rīgā. 1944.gada oktobrī ar kuģi devās bēgļu gaitās uz Rostoku, Vāciju. 1958.gadā beidza Bonnas Universitātē zobārstniecību; no 1965. līdz 1990.gadam strādāja par zobārsti savā privātpraksē Ķelnē, Vācijā.
Atklājot pasākumu, LU rektors prof. Mārcis Auziņš uzvēra: „LU ir vienīgā klasiskā tipa un zinātnes universitāte Latvijā, tās attīstība un konkurētspēja nav iedomājama bez visu zinātņu nozaru, tajā skaitā medicīnas līdzsvarotas attīstības. LU Medicīnas fakultāte ir viena no straujāk augošajām fakultātēm, kuras realizētās studiju programmas latviešu un angļu valodā gadu no gada piesaista arvien vairāk pašmāju un ārvalstu studētgribētāju.” Latvijas stomatoloģijas pirmsākumi saistās tieši ar LU MF, kad 1921. gadā tajā tika atvērta Zobārstniecības nodaļa. Par tās pirmo vadītāju kļuva viens no pirmajiem latviešu zobārstiem, docents, vēlāk profesors Kārlis Barons (1865 - 1944), Krišjāņa Barona dēls. „Tā ir likumsakarība, ka turpinot LU MF attīstību, esam atjaunojuši arī Zobārstniecības studiju programmu. Tā būs starptautiski orientēta un konkurētspējīga reģionālā līmenī, jo būs pirmā medicīnas programma Latvijā, kas ņemot par paraugu norvēģu pieredzi, būs balstīta moduļu apmācības sistēmā,” sacīja LU MF dekāne prof. Ingrīda Ruma-Rozenfelde un programmas vadītāja asoc. prof. Ieva Henkuzena. LU Fonda mecenāte Marija Mārīte Ķiploks Zobārstniecības mācību kīnika fotogrāfijās

Dalīties