Pateicoties SIA “Mikrotīkls” ziedojumam, Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pētnieki ir radījuši jaunu tehnoloģiju agrīnai sepses diagnostikai, kuras ieviešana slimnīcu praksē nākotnē varētu palīdzēt glābt cilvēku dzīvības gan Latvijā, gan pasaulē. Izveidotā pētniecības platforma ir paraugs, kā sadarbojoties fiziķiem, biologiem un ārstiem, ir iespējams rast inovatīvus risinājumus mūsdienu medicīnas aktuālajām problēmām.

“Pašlaik sepses ārstēšana visā pasaulē norit pēc vienoti izstrādātām vadlīnijām, kas nav pietiekami efektīvas, lai būtiski samazinātu šobrīd ļoti augsto pacientu mirstību. Līdztekus sirds un asinsvadu, kā arī onkoloģiskajām slimībām, sepse ir galvenais nāves cēlonis gan Latvijā, gan pasaulē. Katru gadu no sepses mūsu valstī mirst ap 1500 pacientu, tādejādi valsts zaudē cilvēkus darba spējīgā vecumā, vienlaikus sepses pacientu ārstēšana intensīvās terapijas nodaļās un vēlākā rehabilitācija rada ievērojamas izmaksas valstij un pacientiem,” uzver projekta īstenotāji LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta (ASI) vadošais pētnieks Andris Grabovskis un pētniece, anestezioloģe-reanimatoloģe Sigita Kazūne.

Sepses savlaicīgu diagnostiku apgrūtina fakts, ka esošās metodes neļauj pietiekami agrīni konstatēt, vai pacienta organismu skārusi lokāla infekcija vai sepse. Tāpēc mūsdienās sepses terapija nereti tiek uzsākta novēloti, kad jau ir neatgriezeniski bojāti cilvēka dzīvībai svarīgie orgāni, piemēram, aknas, nieres un sirds.

Lai mainītu dramatisko situāciju, projektā pirmo reizi apvienojušies Latvijas labākie fiziķi, biologi un ārsti. Kopumā 17 cilvēku komanda, kurā darbojas LU Atomfizikas un spektroskopijas institūts (ASI), LU Medicīnas fakultāte (MF), Bioloģijas fakultāte Cilvēka un Dzīvnieku fizioloģijas katedra (CDzF), Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts (KRMI) un RAKUS Toksikoloģijas un Sepses klīnika (TSK), kā arī slimnīcas Zinātnes daļas Audu Centrs (AC).

Pētnieki izstrādājuši tehnoloģiju, kas ļauj konstatēt sepses simptomus jau agrīnā stadijā – sīko asinsvadu līmenī, pirms tie vizuāli novērojami uz pacienta ķermeņa kā nevienmērīgi zilganas nokrāsas veidojumi ādā, kas sepses pacientiem tipiski rodas no nepietiekama skābekļa daudzuma audos un asinsvadu bojājumiem. Tehnoloģijas pamatā ir biofotonikas metode, ko Aukstā kara laikā izstrādāja militārās izlūkošanas vajadzībām, un kas, analizējot iegūtos spektrālos datus, ļauj ieraudzīt cilvēka acij neredzamo – dažādu ķīmisko vielu klātesamību un koncentrāciju. Izmantotā miniatūrā hiperspektrālā kamera ļauj precīzi novērtēt asins daudzumu un tajās esošā skābekļa koncentrāciju. Tas ārstiem sniedz ļoti būtisku pacienta stāvokļa raksturojumu, kas ir izmantojams sepses agrīnai diagnostikai un atbilstošas terapijas savlaicīgai uzsākšanai.

Izstrādātā tehnoloģija tiek pārbaudīta gan laboratorijas, gan klīniskajos apstākļos. Pašlaik norit pacientu izmeklējumu datu uzkrāšana sepses simptomu analīzei un diagnostisko vadlīniju izstrādei. Lai to ieviestu pacientu ārstēšanā vēl nepieciešama tehnoloģijas aprobācija klīnikās un ārstu apmācība, kas varētu aizņemt aptuveni 5 gadus.

Projekts tiek īstenots pateicoties SIA “Mikrotīkls” ziedojumam un izmaksājis 130 tūkstošu eiro, bet tā tālākajai attīstībai jau saņemts Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums. Ziedojumu administrē Latvijas Universitātes Fonds.                                

Sepse ir nāvējoša slimība, kas sākotnējā stadijā var atgādināt parastu saaukstēšanos vai plaušu karsoni. No parastas infekcijas līdz septiskajam šokam var šķirt tikai 8 stundas. Pirmās sepses pazīmes var būt - neskaidra runa, izteikts elpas trūkums, zilgana ādas krāsa, sāpes muskuļos, Sepses bīstamība - nav viena konkrēta un acīmredzama  problēma, turklāt cilvēks nevar pats apzināti kontrolēt to, vai viņš saslims vai nē. Tāpēc sepses diagnostikā un pacientu mirstības mazināšanā izšķiroša nozīme ir agrīnu asinsrites traucējumu konstatēšanai.

Jaunas tehnoloģijas agrīnai sepses diagnostikai - LU un RAKUS sadarbības platformas prezentācijas LU Senāta sēžu zālē fotogalerija.

Dalīties