Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā apgādā izdota LU Medicīnas fakultātes (MF) docenta Romualda Ražuka monogrāfija „Civilā aizsardzība”, kurā lasītājs atradīs koncentrētu informāciju par civilās aizsardzības pamatprincipiem un varēs attīstīt iemaņas pirmās palīdzības sniegšanā.

Civilā aizsardzība raksturojama kā centieni aizsargāt valsts pilsoņus, īpašumu un vidi no dabas katastrofām un militāriem uzbrukumiem. Saskaņā ar Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā noteikto šis pienākums uzdots ne tikai valsts un pašvaldību institūcijām, bet arī sabiedrībai, jo lielu dabas katastrofu vai militāru iebrukumu laikā valsts pārvaldes resursi nevar būt pietiekami, lai nodrošinātu visu iedzīvotāju drošību. Lai sabiedrības locekļi dažādām situācijām būtu gatavi, obligātās minimālās prasības civilās aizsardzības apguvē iekļautas jau vispārējās, profesionālās un augstākās izglītības apguves saturā.

LU MF docenta Dr. med. Romualda Ražuka sagatavotajā monogrāfijā studenti un citi interesenti uzzinās, kā pareizi rīkoties, uzklausot ārkārtas paziņojumu, ko darīt normatīvajos aktos noteiktajos īpašajos režīmos un kādas ir pilsoņu tiesības un pienākumi civilās aizsardzības sistēmā. Grāmata sniedz arī ieskatu, kā izvērtēt riskus savai kopienai un mazināt tās ievainojamību.

Gatavība rīkoties ārkārtas situācijā ir īpaši svarīga pirmās palīdzības sniegšanā. “Jūs varat kļūt par cietušā vienīgo cerību izdzīvot, jo ir nepieciešams laiks, lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde sasniegtu negadījuma vietu, un brīdī, kad viņi ierodas, var būt jau par vēlu. Līdz mediķu ierašanās brīdim jādara viss, lai novērstu apdraudējumu cietušajam, uzturētu viņa dzīvībai svarīgās funkcijas, pasargātu no turpmākiem kaitējumiem un negadījuma sekām,” uzsver Romualds Ražuks.

Autora ieskatā grāmatas uzdevums ir sniegt zināšanas civilās aizsardzības pamatprincipos un attīstīt iemaņas pirmās palīdzības sniegšanā – dot iespēju nepieļaut kļūdas, nebaidīties un mēģināt glābt jebkuru. “Mans kā pasniedzēja uzdevums ir pārliecināt, ka civilās aizsardzības principu apguve un pirmās palīdzības sniegšana ir vienkārša – to var apgūt ikviens, kurš vēlas,” iedrošina R.Ražuks.

Monogrāfija “Civilā aizsardzība” izstrādāta, ņemot vērā Latvijas Republikas Ministru kabineta 2017. gada 5. decembra noteikumos Nr. 716 “Minimālās prasības obligātā civilās aizsardzības kursa saturam un nodarbināto civilās aizsardzības apmācības saturam” ietverto.

Grāmatas atvēršanas svētki ieplānoti trešdien, 8. maijā, plkst. 15.00 LU Zinātņu mājas 725. auditorijā.

Share