Foto: Madara Rakšte

Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) pētnieki 26. novembrī piedāvāja plašu bezmaksas pasākumu programmu diabēta pacientu izglītošanai.

Visas dienas garumā apmeklētēji varēja noteikt glikozes līmeni asinīs, novērtēt savas zināšanas diabēta kontroles un tā komplikāciju prevencijas jomā un uzzināt par modernākām pieejām diabēta ārstēšanā un izpētē.

Pasākumā endokrinoloģes un pētnieces Jeļizaveta Sokolovska un Lelde Krūzmane skaidroja pacientiem, kuros gadījumos noder tādu jauno tehnoloģiju kā insulīna sūkņu un glikozes sensoru ieviešana ikdienas diabēta aprūpē. Oftalmoloģijas rezidentes, pētnieces Beate Pēterfelde, Renāte Nagobade un Jūlija Janceva apmkelētājus izglītoja par diabētiskās retinopātijas jēdzienu, riska faktoriem un kontroles principiem.

Pasākuma apmeklētājiem bija unikāla iespēja pārbaudīt ogļhidrātu skaitīšanas iemaņas kopā ar diabēta māsu Janu Jaņeviču, savukārt māsa Aleksejs Fedulovs demonstrēja pastāvīgās glikozes monitorēšanas sensora dabības principu un tā pielietojumu pētījumos. 

Par zarnu mikrobioma noslēpumiem un tā lomu diabēta attīstībā un ārstēšanā informēja molekulārā bioloģe, pētniece Maija Rozenberga, savukārt docente, pētniece Evita Rostoka demonstrēja mākslīgā intelekta radītā algoritma spējas prognozēt diabētiskās komplikācijas.Datu speciāliste, pētniece Dace Pētersone apmeklētājus iepazīstināja ar to, kā mākslīgā intelekta  agloritmi analīzē attēlus.  

Papildus pētnieki informēja pacientus par iespēju piedalīties LU MF pētījumos diabēta jomā: projektā „Asociācija starp glikozes variabilitāti, zarnu traucējumiem un diabētiskās nefropātijas progresiju 1. tipa cukura diabēta pacientiem” (Nr. lzp-2020/1-0138), kā arī Baltijas pētniecības programmas projektā "Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)" (Nr. EEA-RESEARCH-60), ko finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) granti.

Pasākuma laikā medicīnas un akadēmiskais personāls deva iespēju diabēta pacientiem sniegt atbildes uz iepriekš sagatavotiem jautājumiem saistībā ar diabēta aprūpi.

Pacientu aptaujas rezultāti (pdf)

Pasākums norisinājās  sadarbībā ar Latvijas Diabēta asociāciju.

Dalīties