Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā apgādā klajā nākusi LU Medicīnas fakultātes Anatomijas un histoloģijas katedras docētāju Gundegas Knipšes un Džannas Krūmiņas, Sarmītes Bokas un Jāņa Šavlovska kolektīvā monogrāfija "Cilvēka anatomija. Galva. Kakls. 2. daļa".

"Grāmatas rakstīšanu iedvesmoja darbs ar studentiem, un redzot, cik dažreiz grūti ir orientēties plašajā anatomisko izdevumu klāstā," izdevuma ievadā skaidro tā zinātniskās redaktores Gundega Knipše un Džanna Krūmiņa

Šī grāmata saglabā iepriekšējās grāmatas “Cilvēka anatomija. Galva. Kakls. 1. daļa” uzbūves principus, bet apskata sarežģītākas galvas un kakla struktūras: galvas un muguras smadzenes, galvas smadzeņu nervus, asinsvadus un limfātisko atteci.

Izdevums izstrādāts divās valodās: latviešu un angļu teksts sakārtots divās paralēlās slejās ar anatomisko struktūru apzīmējumiem latīņu valodā atbilstoši starptautiskajai anatomiskajai nomenklatūrai – Terminologia Anatomica, ko apstiprinājusi Anatomijas terminoloģijas federatīvā komiteja (FCAT).

Grāmatu īpašu padara tās līdzautora Dr. med. Jāņa Šavlovska veidotie attēli, kuru izstrādē lieti noderējusi ilggadējā radiologa klīniskā pieredze. Grāmatas tapšanā aktīvi piedalījās arī fakultātes studenti, piemēram, ilustrācijas datorgrafikā palīdzēja veidot studente Elza Rozenberga. Īpašu pateicību grāmatas autori izsaka nu jau bijušajam studentam Jēkabam Aksikam, kurš palīdzēja sagatavot sadaļu par smadzeņu uzbūvi, kā arī studentam Sergejam Lobanovam, kurš strādāja pie sadaļas par retikulāro formāciju.

Interesenti gaidīti grāmatas atvēršanas svētkos 2022. gada 29. novembrī plkst. 16.00 LU Zinātņu mājā (Jelgavas ielā 3, 7. stāvā).

Grāmatu iespējams iegādāties LU galvenās ēkas infocentrā Raiņa bulvārī 19 vai LU Akadēmiskā apgāda telpās Aspazijas bulvārī 5-132 (tālr. 67034889, apgads@lu.lv).

Dalīties