Foto no J.Sokolovskas privātā arhīva.

2022. gada 7.- 8. oktobrī Kauņā, Lietuvā, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) vadošā pētniece Jeļizaveta Sokolovska Baltijas Endokrinoloģijas kongresā prezentēja pirmos pētījumu rezultātus par uztura patēriņu projektā par asociāciju starp glikozes variabilitāti, zarnu traucējumiem un diabētiskās nefropātijas progresiju 1.tipa cukura diabēta pacientiem.

Zinātnieki konstatējuši, ka pētījumā iesaistītie pacienti nepietiekami uzturā lieto dārzeņus, zivis un jūras veltes, kā arī augļus un ogas, pilngraudu produktus. Savukārt, saldumi un konditorejas izstrādājumi un tauki kopumā lietoti par daudz.

Nākamajos datu analīzes posmos tiks pētīta uztura faktoru asociācija ar glikozes līmeņa svārstībām.

Par projektu
Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta “Asociācija starp glikozes variabilitāti, zarnu traucējumiem un diabētiskās nefropātijas prograsiju 1. tipa cukura diabēta pacientiem” (Nr. lzp-2020/1-0138) mērķis ir novērtēt glikozes svārstību asociāciju ar zarnu iekaisumu, mikrobioma izmaiņām un sistēmisko iekaisumu pacientiem ar 1. tipa cukura diabētu un dažādām diabētiskās nieru slimības stadijām. Ar Latvijas Zinātnes padomes atbalstu projektu īsteno LU MF sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru.

Dalīties