Foto: Kaspars Teilāns.

Pasaules Sirds dienas un Latvijas Universitātes 103. gadadienas nedēļā, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes 5. un 6. kursa studentiem bija iespēja piedalīties pasākumā “Sirds un asinsvadu ķirurģijas Praktisko iemaņu laboratorija", lai apgūtu pirmās patstāvīgās prasmes šajā nozarē.

Pasākumā tika iekārtotas piecas darba stacijas jeb operāciju galdi, pie katra strādāja pieci studenti. Operācijās tika izmantotas cūku sirdis un aortas, vārstuļu protēzes, stenti, asinsvadu protēzes, šuvju materiāli un īsti ķirurģiskie instrumenti.

Topošie ārsti ar vecāko kolēģu atbalstu paši veica sarežģītas sirds un asinsvadu operācijas:

  • sirds vārstuļu protezēšanu un plastiju,
  • koronāro artēriju šuntēšanu,
  • koronāro artēriju stentu implantāciju,
  • asinsvadu anastamožu veidošanu un šuvju uzlikšanu.

Pirmās iemaņas operēšanā ierādīja pieredzējuši Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsti: sirds ķirurgs asociētais profesors Uldis Strazdiņš, sirds ķirurgs Mārtiņš Ērglis, sirds ķirurgs Artūrs Koris, asinsvadu ķirurgs Vladislavs Strods, sirds ķirurģijas pēdējā gada rezidents Gvido Jānis Bergs, kardioloģijas rezidents Arnis Laduss.

“Esmu ļoti pateicīgs mūsu sirds komandai un kolēģiem, kuri nesavtīgi dalās pieredzē un cenšas pavērt topošajiem ārstiem tās brīnumu durvis uz īsto dzīvi. Otrs paldies ir Latvijas Universitātei par iespēju jaunām idejām, saturam un formai. Un trešais paldies ir atbalstītājiem, kas ļauj šīm idejām būt dzīvām,” stāsta LU Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta direktors, MF profesors Andrejs Ērglis.

“Tik daudz “Paldies!” un “Bija kolosāli!”, cik šajā pasākumā, reizēm nedzirdu mēneša laikā. Ir milzīgs gandarījums studentu acīs redzēt tādu ieinteresētību, pozitīvu satraukumu un degsmi. Kā atzina paši jaunieši – tā būtu jāstudē medicīna! Domāju, ar šo atzinību pietiek, lai pasākums kļūtu par tradīciju ik gadu Pasaules Sirds dienas nedēļā!” uzskata LU MF asociētais profesors Uldis Strazdiņš.

Pasākums notika ar SIA “Arbor Medical Korporācija” un UAB “Ilsanta” filiāles atbalstu.

Dalīties