Jaunieceltie Latvijas Māsu asociācijas goda biedri un pasākuma organizatori. Foto: Jānis Brencis.

Uzsverot māsas profesijas nozīmi un ieguldījumu Latvijas un globālajā veselības aprūpes sistēmā, 11. maijā Latvijas Universitātē (LU) aizritējusi Starptautiskajai māsu dienai veltīta konference.

Starptautiskā Māsu padome (International Council of Nurses) par šā gada moto ir izvēlējusies "māsas: līdera balss, ieguldījums aprūpē un tiesību nodrošināšana globālā veselībā", tādēļ māsu kā līderi veselības aprūpē savā uzrunā pasākumā uzsvēra arī veselības ministrs Daniels Pavļuts.

LU rektors profesors Indriķis Muižnieks, savukārt, atzīmēja, ka universitāte ir patiesi lepna rūpēties par vairāk kā 700 topošo māsu izglītību dažādos izglītības līmeņos. Viņš pauda cerību, ka arī turpmākie izaicinājumi tikai stiprinās māsu profesijas attīstības ceļu, papildus uzsverot, ka māsa ir un būs viens no līderiem gan ārstniecības iestādēs, gan veselības aprūpē kā sistēmā kopumā.

Tā kā koronavīrusa radītā krīze būtiski skārusi gan veselības aprūpi, gan ekonomiku, gan daudzas citas nozares, pasākumu pirmā daļa tika veltīta LU Medicīnas fakultātes (MF) pētnieku atziņām. Par COVID-19 pandēmijas ietekmi uz veselības aprūpes sistēmu un sabiedrības veselību Latvijā informēja LU MF asociētā profesore Solvitas Olsena. Viņa arī stāstīja, kā stiprināt veselības aprūpes nozares gatavību nākotnes epidēmijām. Par zinātnisko darbu, kas veikts un māsu lomu pētījumā par uzturu un zarnu traucējumiem kā glikozes variablitāti ietekmējošiem faktoriem I tipa cukura diabēta pacientiem ziņoja LU MF pētnieks, māszinību maģistra programmas absolvents un doktorants Aleksejs Fedulovs.

LU MF asociētais profesors Juris Bārzdiņš, savukārt, atklāja, kādas ir veselības aprūpes digitalizācijas iespējas, kas īpaši izkristalizējušās tieši Covid-19 skartajā periodā.

"Attīstot un veicot pārmaiņas māsas profesijā, ieskicējot galvenās kompetences, kas veicina māsas balsi: māsas tiek uzklausītas, māsas var uzdrīkstēties un rīkoties. Tā ir māsu līderība," konferences otro daļu ievadīja Latvijas Māsu asociācijas (LMA) prezidente Dita Raiska.

Sievietes lomu pētniecībā un līderībā uzsvēra LMA valdes locekle Agita Melbārde. Ieskatu, kā būt līderei tieši māsas profesijā sniedza viceprezidente Ilze Ortveina, bet par Starptautiskās Māsu padomes izvirzītajiem stratēģiskajiem virzieniem globālajā veselības aprūpē informēja LMA prezidente Dita Raiska.

Konferenci noslēdza Latvijas Māsu asociācijas Goda biedru cildināšana.

Ikvienam interesentam pieejams arī pasākuma videoieraksts.

Dalīties