Foto no P.Zaļizko personīgā arhīva.

Doktora zinātniskā grāda ieguvei klīniskajā medicīnā Poļina Zaļizko Latvijas Universitātē (LU) aizstāvēs promocijas darbu par tiopurīna metabolisma noteikšanu, pielietojot imunoloģiskās un molekulārās bioloģijas metodes un vielmaiņas stāvokļa izvērtēšanu pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām.

Iekaisīgās zarnu slimības (IZS) pacientiem tiek konstatētas arvien biežāk gan Latvijā, gan pasaulē, turklāt šī diagnoze arvien biežāk sastopama gados jaunākiem pacientiem darbspējas vecumā. Agrīna diagnostika un personalizēta ārstēšana pacientiem uzlabotu dzīves kvalitāti, samazinātu invaliditātes un onkoloģisku saslimšanu, kā arī ārstēšanas komplikāciju risku.

Pētījuma galvenā būtība
Poļinas Zaļizko promocijas darba galvenais mērķis bija izpētīt tiopurīna metabolisma individuālas izmaiņas, izmantojot imunoloģiskās un molekulārās bioloģijas metodes, un izvērtēt vielmaiņas stāvokli pacientiem ar iekaisīgajām zarnu slimībām. "Tioprīnus plaši izmanto šo slimību ārstēšanā, tomēr bieži reģistrē nevēlamas blakusparādības. Enzīmam tiopurīna metiltransferāzei (TPMT) ir nozīmīga loma tiopurīnu metabolismā, un zemā TPMT aktivitāte ir saistīta ar izmainītu tiopurīna metabolismu, citotoksisko metabolītu pārprodukciju un mielosupresiju," stāsta autore.

Pētījuma novitāte
Pētījuma rezultāti parādīja, ka homozigotais savvaļas tipa tiopurīna metiltransferāzes TPMT *1/*1 bija visizplatītākais genotips pacientiem ar čūlaino kolītu un Krona slimību, un TPMT *3A bija visizplatītākais polimorfisms. Šis pētījums ir pirmais, kas publicēts Latvijā par TPMT genotipēšanu iekaisīgo zarnu slimību populācijā un pirmais Baltijas valstīs, kurā tika izmantota ar enzīmu saistītā imūnsorbcijas metode TPMT enzīma aktivitātes noteikšanai asinīs. "Iegūtie dati apstiprina, ka pacientiem ar IZS būtu ieteicama TPMT genotipēšana vai fenotipēšana, lai prognozētu tiopurīnu izraisītas zāļu blakusparādības un uzsāktu personalizētu terapiju," uzskata P. Zaļizko. 

Konstatēts, ka pacientiem ar IZS un augstu slimības aktivitāti bija ievērojami palielināts malnutrīcijas risks, pacientiem ar Krona slimību tika novērota muskuļu masas samazināšanās.

Pētījuma nozīme
Autores ieskatā būtu ieteicams TPMT genotipēšanu vai fenotipēšanu noteikt par prioritāti augsta riska pacientiem, lai palīdzētu prognozēt tiopurīna izraisītas zāļu blakusparādības un noteiktu personalizētas terapijas iespējas. Pacientiem, kuriem tiopurīnu terapijas dēļ rodas nelabvēlīga ietekme uz veselību, būs nepieciešama papildu genotipa noteikšana, lai noteiktu iespējamo gēnu/ alēļu devu ietekmi. Muskuļu masas (ķermeņa liesās masas) samazināšanās identificēšanu Krona slimības pacientiem var izmantot kā slimības aktivitātes paredzamo indikatoru.

Promocijas darba aizstāvēšana
Promocijas darbs " Tiopurīna metabolisma noteikšana, pielietojot imunoloģiskās un molekulārās bioloģijas metodes, un vielmaiņas stāvokļa izvērtēšana pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām" izstrādāts LU Medicīnas fakultātes (MF)  profesora Dr. med. Alda Puķīša zinātniskā vadībā. Pētījumu recenzējis LU MF profesors Dr. med. Valdis PīrāgsRīgas Stradiņa universitātes profesore Dr.med. Santa Purviņa un Lietuvas Veselības zinātņu universitātes Kauņas klīnikas Hepatoloģijas nodaļas vadītājs, profesors Dr.habil.med. Limas Kupčinskas. 

Darbu aizstāvēs LU Medicīnas, farmācijas un bioloģijas nozaru promocijas padomes sēdē 2022. gada 29. aprīlī, plkst. 15.00, LU Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3 - 301. auditorijā.

Promocijas darba aizstāvēšanai iespējams sekot attālināti, Zoom:
Meeting ID: 946 0851 5754
Passcode: 882728

Pētījums pieejams LU bibliotēkā.

Dalīties