© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Atzīmējot Īrijas nacionālos svētkus, Svētā Patrika dienu, vairāk nekā 400 pasaulslavenas vietas 55 valstīs šonedēļ tiek izgaismotas zaļā krāsā. Latvijā globālajam projektam šogad pievienojusies arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Zinātņu māja, kas vakar vakarā tika ietērpta zaļās gaismās un priecēja garāmbraucējus.

Šogad projekts Global Greening, ko organizē Īrijas tūrisma aģentūra sadarbībā ar Īrijas vēstniecībām un konsulātiem visā pasaulē, tiek rīkots jau divpadsmito reizi ar mērķi pievērst uzmanību Īrijas salai Svētā Patrika dienas periodā. Tas ir daļa no stratēģijas Global Ireland, kuras mērķis ir stiprināt Īrijas attiecības ar savu diasporu un demonstrēt bagātīgo kultūru un mantojumu plašākai sabiedrībai.

Latvijā globālajam projektam šogad pievienojies rekordliels vietzīmju skaits – Latvijas Nacionālā bibliotēka, Nacionālais mākslas muzejs, Nacionālais teātris, Latvijas Unviersitātes Akadēmiskā centra Zinātņu māja, ēka Šķūņu ielā 9 (bijusī Rīgas Svētās Katrīnas Romas katoļu baznīca) un Gūtmaņa ala Siguldā. Projekta mērķis ir radīt svētkus vairāk nekā 70 miljoniem cilvēku visā pasaulē, kuriem ir saikne ar Īrijas salu.

"Svētā Patrika dienu – mūsu nacionālos svētkus, kas ir plaši pazīstami arī tālu ārpus mūsu salas, šogad, protams, svinam citādi, pārsvarā tiešsaistē. Tomēr man ir liels prieks, ka vismaz viens, turklāt ļoti būtisks šo svinību elements – nozīmīgu ēku, būvju un dabas objektu izgaismošana zaļā krāsā, ir saglabājies savā ierastajā formā arī šogad. Esmu patiesi pagodināts, ka projektam ar vērienu pievienojusies arī Latvija. Objekti, ko izgaismojas Latvijā, ir ne vien arhitektūras meistardarbi, bet katrai ir arī sava vēsturiska un simboliska nozīme, ko zina un godina katrs latvietis", pauž Greiems Hārtnets, Īrijas vēstniecības Latvijā pilnvarotais lietvedis.

Pirmo reizi 2021. gadā zaļā krāsā tiks izgaismots vistālāk ziemeļos esošais objekts - pastkaste Ēretopenas kalnā Norvēģijā, 350 kilometrus aiz polārā loka. Tāpat pirmo reizi šajā projektā piedalās arī pasaulē lielākā strūklaka Dubaijā, augstākā celtne Dienvidamerikā Torre Costanera Čīlē, Bledas pils Slovēnijā, Pacific Park atrakciju parks uz Santamonikas mola Kalifornijā, BC Place stadions Vankūverā, Sekenani vārti Masai Maras nacionālajā parkā Kenijā un villa E-1027 Rokbrinkapmartēnā Francijā, ko projektējusi un uzcēlusi īru arhitekte un mēbeļu dizainere Ailīna Grīna.

Šie jaunie objekti papildinās jau labi zināmās vietas, kas tikušas izgaismotas zaļā krāsā arī iepriekšējos gados - Pizas torni, Niagāras ūdenskritumu, Viktorijas ūdenskritumu, Welcome zīmi Lasvegasā, panorāmas ratu Londonas acs, torni Sky Tower Oklendā, Monako prinča pili, strūklaku La fuente de Cibeles Madridē un daudzas citas.

Īstenojot projektu Global Greening, Īrijas tūrisma birojs vēlas radīt svēkus un cerību vairāk nekā 70 miljoniem cilvēku visā pasaulē, kuriem ir saikne ar Īrijas salu. Laikā, kad Īrijas iedzīvotāji no ārvalstīm nespēj nokļūt mājās, Tourism Ireland vēlas izgaismot zaļā gaismā tik daudz vietu pasaulē, cik vien iespējams, sniedzot īru diasporai kopības sajūtu ar mājām un atgādinot viņiem, ka Īrija ar nepacietību gaida iespēju viņus uzņemt atpakaļ, tiklīdz tas būs atkal iespējams.

Dalīties