Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2020. gada 30. oktobra lēmumu 115 sabiedrības pārstāvjiem piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi. Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts 52 personām, tostarp Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) docētājiem.

Augstākos Latvijas valsts apbalvojumus saņems cilvēki, kuri izcili kalpojuši Latvijas valstij un tautai, kuru pašaizliedzīgais profesionālais un sabiedriskais darbs un pilsoniskais veikums ir sekmējis mūsu Latvijas izaugsmes ceļu.

Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte norāda: “Ir liels gandarījums, ka Valsts prezidentam Egilam Levitam un Ordeņu kapitulam Latvijas Republikas dibināšanas 102. gadadienā ir iespēja pateikties un apbalvot cilvēkus, kuri ir darījuši visu iespējamo, lai sargātu mūsu veselību. Pašaizliedzīgi, netaupot sevi un nerēķinot darba stundas, veselības jomas darbinieki ir strādājuši, lai mūs pasargātu, lai ierobežotu pandēmijas izplatību valstī, lai palīdzētu tiem, kuri saslimuši. Tas prasa ne vien profesionālu, bet arī drosmīgu izvēli un rīcību, ar degsmi darot savu darbu.”

Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvots un par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku iecelts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs, LU MF Onkoloģijas katedras vadītājs, asociētais profesors Jānis Eglītis. 

Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veicot amata pienākumus, kā arī operatīvi un efektīvi pieņemot lēmumus līdz šim nebijušas sarežģītības epidemioloģiskajā un sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, ar Atzinības krustu apbalvots un par Atzinības krusta lielvirsnieku iecelts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vadītājs, LU MF profesors Uga Dumpis.

Ar Ordeņu kapitula lēmumu apbalvojumi piešķirti arī cilvēkiem, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi ar savu darbu Latvijas Tautas frontē stiprināja valstiskumu un sargāja Latvijas neatkarību 1991. gada janvāra barikādēs un augusta puča laikā.

“Pirms 30 gadiem janvārī tauta devās uz barikādēm, lai aizstāvētu savas valsts atgūto neatkarību. Tā bija drosme stāties pretī milzīgam pārspēkam un apņēmība nosargāt savu brīvību. Augstākie valsts apbalvojumi ir pateicība Latvijas Tautas frontes cilvēkiem, kuri organizēja un koordinēja tautas nevardarbīgo pretestību,” uzsver S. Ēlerte.

Par īpašiem nopelniem Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā, ar savu darbu Latvijas Tautas frontē stiprinot valstiskumu un sargājot Latvijas neatkarību 1991. gada janvāra barikādēs un augusta puča laikā, ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvota un par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri iecelta bijusī Latvijas Tautas frontes pilnvarotā pārstāve Gruzijā, organizācijas “Glābiet bērnus” vadītāja, LU MF asociētā profesore Inguna Ebela.

Par valsts apbalvojumu pasniegšanu Ordeņu kapituls lems pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām un noteikto ierobežojumu atcelšanas.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Medicīnas fakultātes docētājiem piešķirti Triju Zvaigžņu ordeņi
10.11.2021.

LU Medicīnas fakultātes docētājiem piešķirti Triju Zvaigžņu ordeņi