Foto: Acharaporn Kamornboonyarus.

Latvijas Radio 1 raidījumā Zināmais nezināmajā 29. septembrī viesojās Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) profesors Dainis Krieviņš, lai skaidrotu miega artērijas lomu cilvēka organismā. Kāpēc šis asninsvads tik nozīmīgs un kā par to rūpēties?

Miega artērijai ir ļoti būtiska loma mūsu organismā – tā apgādā smadzenes ar asinīm. Iemesli, lai sabojātu miega artēriju, ir tādi paši kā daudzām citām kaitēm - neveselīgs dzīvesveids, stress, un citas hroniskas saslimšanas.

"Nosaukums cēlies no grieķu valodas, tulkojumā tas nozīmē - apdullis, aizmidzis, nespējīgs domāt. Iemesls šādam nosaukumam cēlies no tā, ka nospiežot šo artēriju, cilvēks zaudē samaņu un aizmieg. Lēnām tas ir iegājies ne tikai tautas valodā, bet arī medicīniskajā apritē," tā Dainis Krieviņš.

Kāpēc miega artērija gadiem ejot nosprostojas, kā un kāpēc tā ir jātīra skaidro LU MF profesors, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas asinsvadu ķirurgs Dainis Krieviņš.

Profesors Krieviņš stāsta, ka Latvijā katru gadu ap 6000 cilvēku ir nopietni veselības traucējumi aizsprostotas miega artērijas dēļ, un tas ir liels skaits. Par aizsprostotu miega artēriju sākotnēji nekādi simptomi neliecina, bet ikviens no mums var doties uz pārbaudi, lai noskaidrotu, cik labi šis orgāns mūsu ķermenī funkcionē.

P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā katru gadu tiek operēti ap 500 pacientu ar miega artērijas traucējumiem. Profesors Krieviņš norāda, ka šo operāciju rezultāti ir labi. Līdzīgi kā onkoloģijas pacientiem ir ieviests zaļais koridors, arī Paula Stradiņa klīniskajā slimnīcā tāds attiecas uz cilvēkiem, kuriem ir konstatēts insulta risks, aizsprostotas miega artērijas dēļ. Divu nedēļu laikā šādi cilvēki tiek pie operācijas.

Pilns raidījuma ieraksts pieejams lsm.lv portālā.

Dalīties