Asociētais profesors Arnolds Jezupovs saņem balvu "Gada docētājs 2019". Foto: Toms Norde.

17. septembrī norisinājas svinīgā "Gada balvas medicīnā 2019" ceremonija, ko jau desmito gadu rīkoja Latvijas Ārstu biedrība (LĀB). Balvas tika pasniegtas 14 nominācijās. Par "Gada docētāju" atzīts Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) asociētais profesors Arnolds Jezupovs, bet citās nominācijās balvas saņēmuši arī LU MF absolventi.

Pasākuma viesus uzrunāja Valsts prezidents Egils Levits ar kundzi ginekoloģi Andru Leviti, veselības ministre Ilze Viņķele un labklājības ministre Ramona Petraviča, kā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs, ārsts Andris Skride. 

Balvas tika pasniegtas nominācijās "Gada ģimenes ārsts", "Gada ārsts speciālists", "Gada zobārsts", "Gada ārsta palīgs", "Gada farmaceits", "Gada māsa", "Gada vecmāte", "Gada funkcionālais speciālists" un "Gada slimnīca". Par šīm nominācijām LĀB portālā varēja balsot ikviens sabiedrības pārstāvis.

Par balvas "Gada māsa" ieguvēju sabiedrības balsojumā šogad kļuvusi Cēsu slimnīcas NMP māsa, LU MF absolvente Inga Medne, kuras dzīves moto ir "nedari citiem to, ko negribi, lai kāds dara tev". Viņas atsaucību un profesionalitāti novērtē, gan pacienti, gan kolēģi, lielā vienprātībā daudzkārt apgalvojot, ka viņa ir māsa ar lielo burtu!

Nominācijā "Gada docētājs" par saviem pedagogiem balsoja medicīnas studenti. Par "Gada docētāju" kļuvis LU MF asociētais profesors, ķirurgs Arnolds Jezupovs. Viņš ir sinonīms vārdam disciplīna un kārtība. Kā teic Latvijas Universitātes studenti - kvalitāte ir profesora otrais vārds! Viņa lekcijas vienmēr ir precīzas, patiesas, kodolīgas un saprotamas, turklāt, profesors tās izcili māk vadīt, izstāstot gan spilgtus piemērus, gan precīzi paskaidrot teoriju un definīcijas. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes studenti "Gada docētājas" titulu piešķīruši asociētajai profesorei Rudītei Kokai.

Tradicionāli tika pasniegta balva arī nominācijā "Gada cilvēks medicīnā", kur uzvarētāju noteica LĀB un Latvijas Jauno ārstu asociācijas ekspertu vērtējums. Nozīmīgo balvu saņēma Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente, LU MF absolvente Ilze Ortveina, kas ir ne tikai lieliska profesionāle, bet arī aktīva māsu un visu veselības aprūpes speciālistu tiesību aizstāve. Viņa spēj argumentēt un precīzi izklāstīt medicīnas problēmu būtību kā televīzijas kameru priekšā, tā arī Ministru kabineta sēdes laikā. Ilzes sacītais kalpo kā iedvesma citiem nesēdēt, bet celties un pastāvēt par taisnību un godīgumu.

Ceremonijas ietvaros tika pasniegtas arī četras Veselības ministrijas speciālbalvas - Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai par būtisku veselības aprūpes tēmu aktualizēšanu sabiedrībā, bet Slimību profilakses un kontroles centram, kā arī Veselības ministrijas galvenajam infektologam, LU MF profesoram Ugam Dumpim par pašaizliedzīgu darbu COVID-19 pandēmijas laikā. Onkologs, LU MF asociētais profesors Jānis Eglītis savukārt saņēma specbalvu no žurnāla "Ievas Veselība".

"Gada balvas medicīnā" pasniegšanas pasākumu organizē Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Veselības ministriju, Latvijas Jauno ārstu asociāciju un Latvijas Māsu asociāciju, kā arī Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. 

Ceremonijas ieraksts aplūkojams portālā lsm.lv.

Dalīties