© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte

Attālinātā mācīšanās, iespējams, izraisījusi satraukumu par centralizēto eksāmenu kārtošanu – kādi būs rezultāti un ko vispār no eksāmeniem sagaidīt? Lai kliedētu neziņu un rosinātu vidusskolēnos pārliecību par viņu spēkiem eksāmenus nokārtot pēc iespējas labāk, Latvijas Universitāte (LU) 5. jūnijā tiešraidē Facebook lapā un mājaslapā rīko pasākumu “Padomi eksāmeniem”, kurā LU mācībspēki palīdzēs sagatavoties gaidāmajiem pārbaudījumiem.

LU pasākums “Padomi eksāmeniem” notiek jau trešo reizi, ik gadu pulcējot lielu apmeklētāju skaitu, taču šogad pasākums būs īpašs, jo tas pirmo reizi norisināsies attālināti. Noderīgus padomus veiksmīgākai eksāmena nokārtošanai katrs skolēns varēs gūt no savām mājām, pieslēdzoties tiešraidei no sava datora vai viedtālruņa.

Tiešraide tiks raidīta no plašās un modernās LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājas. Mācībspēki koncentrētās lekcijās sniegs noderīgus un arī praktiskus padomus eksāmenu kārtošanai. LU labākie pasniedzēji palīdzēs sagatavoties matemātikas, latviešu valodas, vēstures, ķīmijas, bioloģijas un fizikas eksāmeniem.

Padomus latviešu valodas eksāmenam sniegs LU Humanitāro zinātņu fakultātes docente Inta Urbanoviča, matemātikā – LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pētniece un lektore Maruta Avotiņa, vēsturē – LU absolvente un vēstures skolotāja Liene Zotova, fizikā – LU Skaitliskās modelēšanas institūta zinātniskais asistents, doktorants Ģirts Zāģeris, bioloģijā – LU Bioloģijas fakultātes asociētā profesore Līga Ozoliņa-Molla, bet ķīmijā – LU Ķīmijas fakultātes asociētais profesors Jānis Švirksts.

Tiešsaistes lekcijās varēs uzzināt, ko noteikti nepieciešams atkārtot pirms eksāmena un kam pievērst uzmanību, lai tos veiksmīgi nokārtotu. Šogad skolēniem būs daudz plašākas un brīvākas iespējas uzdot savus jautājumus tiešsaistē, uz kuriem arī LU mācībspēki sniegs atbildes, kā arī tā būs iespēja atkal skolotāju pavadībā mācīties.

Vēstures skolotāja Liene Zotova uzskata, ka eksāmenam ir jāsagatavojas, tad arī satraukumam par gaidāmo notikumu vajadzētu mazināties.

“Viens no veidiem ir pārskatīt vecos darbus, izpildīt pagājušā gada centralizētos eksāmenus, bet otra iespēja – pieslēgties LU tiešraidē un salikt pēdējos punktus uz “i”. Tā būs laba iespēja sagatavoties, ieklausīties padomos un tos īstenot,” skolēnus mudina Liene Zotova.

Savukārt Inta Urbanoviča aicina lieki nesatraukties un eksāmenu laiku izbaudīt.

“Ja man tagad būtu jākārto eksāmens 12. klasē, es censtos izbaudīt šo laiku, nevis baidīties, jo pēc tam nebūs tādas iespējas sevi pārbaudīt. Eksāmena laiku vajag izbaudīt,” uzsver I. Urbanoviča.

“Padomi eksāmeniem” varēs vērot LU Facebook lapā un mājaslapā.

 

Pasākuma programma 5. jūnijā

9.00 “Padomi eksāmeniem” atklāšana un interaktīvs konkurss
9.30 Padomi matemātikā
10.30 Padomi vēsturē
11.30 Padomi ķīmijā
12.30 Padomi bioloģijā
13.30 Padomi fizikā
14.30 Padomi latviešu valodā

Dalīties

Saistītais saturs