Projekta dalībnieki Dr. med. Vladimirs Piļipenko un Karīna Narbute, strādājot laboratorijā, 2019. Foto: Paula Dēvica, Latvijas Radio.

Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedrā noslēdzies pētījums par sporādiska tipa Alcheimera slimības ierobežošanas iespējām, izmantojot pretdiabēta līdzekli. Interesenti aicināti pievienoties tiešsaistes prezentācijai platformā „Zoom” 2. jūnijā plkst. 15.00.

Projekts īstenots LU fonda pārvaldībā, pateicoties mecenāta „Mikrotīkls” ziedojumam 21 000 eiro apmērā. Projekta vadītāja, medicīnas doktora Vladimira Piļipenko un pētnieciskās komandas mērķis bija noskaidrot, kā pretdiabēta līdzeklis metformīns, spēj apstādināt neirodeģeneratīvo patoloģiju – sporādiska tipa Alcheimera slimību –, pirms tā ir progresējusi tik tālu, ka izraisa atmiņas procesu traucējumus un smadzeņu šūnu nāvi.

Tiešsaistes noslēguma prezentācija, kurā projekta dalībnieki iepazīstinās ar rezultātiem un turpmākajām perspektīvām kā pētniecībā, tā slimības ierobežošanā, būs redzama platformā „Zoom” otrdienā, 2. jūnijā, plkst. 15.00, pieslēdzoties ar ID 848 0065 6667 (https://us02web.zoom.us/j/84800656667).

Par projektu

Metformīns ir pirmā izvēle otrā tipa cukura diabēta ārstēšanā. Projekta laikā ir atklāts, ka tam ir plašs neiroprotektīvs potenciāls sporādiskas Alcheimera slimības agrīnajās fāzēs, kad slimības gaitu vēl var ietekmēt. Iegūtie dati parāda, ka metformīns aptur neiroiekaisumu un uzlabo glikozes uzņemšanu un transportu smadzenēs, kā arī veicina smadzeņu šūnu komunikāciju, jo saglabā neironu sinaptisko blīvumu. „Plānojam arī tālāk izpētīt metformīna efektus šīs slimības gaitā, jo ir skaidrs, ka projekta ietvaros atklātie efekti ir tikai sākums metformīna neiroprotektīvo īpašību iepazīšanai,” skaidro projekta vadītājs, LU MF pētnieks V. Piļipenko.

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Medicīnas fakultātes pētnieki soli tuvāk Alcheimera slimības apturēšanai
04.06.2020.

Medicīnas fakultātes pētnieki soli tuvāk Alcheimera slimības apturēšanai