JMS nodarbība 2019. gada novembrī. Foto no LU MF arhīva.

Pasniedzot sertifikātus 40 vidusskolēniem, sestdien, 30. novembrī, noslēgts Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) Jauno mediķu skolas nodarbību cikls 2019. gadā. No janvāra līdz novembrim jaunieši LU mācībspēku, studentu, rezidentu un absolventu vadībā aizvadījuši dinamiskas lekcijas specializētos medicīnas tematos, bet 12. klases pavasari nu varēs veltīt vidusskolas noslēguma pārbaudījumiem.

Jauno mediķu skolas dalībnieki šogad guva ieskatu tādās medicīnas nozarēs kā ginekoloģija un dzemdniecība, onkoloģija, angioloģija, anestezioloģija un neiroloģija, kā arī farmakoloģija. Tāpat skolēni arī atklāja cilvēka fizisko spēju robežas un pārtikas izvēli noteicošos faktorus.

MF Anatomijas un histoloģijas katedrā skolēni praktiski iepazina cilvēka kaulu un muskuļu sistēmu. Aplūkojot makropreparātus LU Cilvēka patoloģijas muzejā, jaunieši uzzināja, ar kurām slimībām cilvēki visbiežāk slimo, bet Patoloģijas katedras laboratorijā mēģināja atpazīt normālu un patoloģiski izmainītu šūnu uzbūves mikroskopiskās atšķirības.

JMS dalībnieki viesojās arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālajā centrā, kur tā darbinieki - MF studenti - skaidroja dienesta un operatīvā transporta darbību, demonstrēja aprīkojumu, ko izmanto ikdienā. Topošie mediķi uzzināja, kā noris atdzīvināšanas pasākumi un apguva pirmās palīdzības sniegšanas pamatus.

Tuvojoties nodarbību cikla noslēgumam, abiturienti viesojās Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, lai tur izzinātu operāciju klasifikāciju un operācijās iesaistītā personāla funkcijas un lomas. Jaunieši vēroja darbu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, gan arī daudzfunkcionālajā Operāciju blokā un dienas beigās labprāt veica savus pirmos mēģinājumus ķirurģijā - veidoja ādas šuves un sēja to mezglus uz cūkas gaļas paraugiem, kā arī izzināja, kā mazinvazīva ķirurģija noris ar laproskopu.

Pēc JMS sertifikātu saņemšanas skolēni visvairāk priecājas par iespēju iepazīt LU studiju vidi un gūt atskārsmi, ko vēlas darīt nākotnē. "Tagad esmu droša, ka vēlos studēt medicīnu, šīs nodarbības deva iespēju saprast, ka tā mani patiesi interesē," norāda JMS absolvente Jana Ostrovska. Viņa arī piebilst, ka vēlas studēt tieši Latvijas Universitātē, jo redz, cik atvērta, moderna un studentam draudzīga tā ir.

Desmit mācību sezonu laikā LU MF Jauno mediķu skolu absolvējuši teju 600 vidusskolēni. Ievērojama daļa nu jau kļuvuši par MF studentiem un studijas veiksmīgi noslēguši. Nākamais JMS nodarbību cikls tiks uzsākts 2020. gada janvārī.

Dalība JMS skolēniem sniedz ne vien zināšanas par specifiskiem medicīnas tematiem un pārliecību par izvēlēto studiju un karjeras virzienu, bet arī vērtīgu iespēju saņemt papildpunktus LU realizēto pamatstudiju programmu "Ārstniecība" un "Farmācija" uzņemšanā.

Dalīties