R.Adelheims patoloģiskās anatomijas nodarbībās. Autors nav zināms.

Latvijas Universitātes (LU) Muzejs pirmdien, 25. novembrī, plkst. 17.30, aicina apmeklēt lekciju, kas veltīta profesoram Romanam Adelheimam - patoloģiskās anatomijas studiju un pētniecības pamatlicējam Latvijā.

1919. gadā patologanatomu Romanu Adelheimu kā pieredzējušu speciālistu uzaicināja darbam jaunizveidotās LU Medicīnas fakultātē (MF), lai organizētu studentu apmācību patoloģiskajā anatomijā. 1920. gadā R.Adelheims izveidoja MF Patoloģiskās anatomijas katedru ar mācību bāzi Rīgas 1. pilsētas slimnīcas patologanatomiskā nodaļā, kur viņš vienlaicīgi veica arī praktisko prozektora darbu un secēja slimnīcā mirušos.

Pilsētas 1. slimnīcā prozektūrai bija atvēlētas tikai trīs telpas un uz tām pārcēla arī Pastēra institūtu ar seroloģisko laboratoriju. 1921. gada rudenī R.Adelheims panāca plašāku telpu piešķiršanu un iekārtoja studentu auditoriju, katedras bibliotēku, Patoloģijas muzeju, patomorfoloģisko laboratoriju, sekciju zāli. MF viņš vadīja teorētiskās un praktiskās nodarbības patoloģiskajā anatomijā, bet 1921.-1922. gadā - arī mikrobioloģijā.

1923. gada septembrī R.Adelheims aizstāvēja doktora disertāciju par Pirmā pasaules kara laikā vācu armijas plaši lietoto indīgo kaujas gāzu izraisīto bojājumu patoloģisko anatomiju un patoģenēzi. 1923. gada novembrī R.Adelheimu ievēlēja par docentu, bet 1925. gada janvārī - par profesoru un iecēla par Patoloģiskās anatomijas institūta direktoru.

Profesora R.Adelheima zinātniskās intereses bija saistītas ar infekcijas un parazitāro slimību patoloģisko anatomiju, smadzeņu un aknu patoloģiju, pirmais Latvijā viņš pievērsās ģeogrāfiskās patoloģijas pētījumiem, interesējās arī par iedzīvotāju veselības aprūpes, sanitārijas un medicīnas vēstures jautājumiem. Ar savu praktisko, zinātnisko un pedagoģisko darbību profesors devis nozīmīgu ieguldījumu medicīnas attīstībā, kas ļauj viņu saukt par patoloģiskās anatomijas zinātnes nozares un mācību priekšmeta pamatlicēju Latvijā.

Profesoram veltītā lekcija ieplānota pirmdien, 25. novembrī, plkst. 17.30, LU MF 326. audiotrijā, Jelgavas ielā 3. Interesentiem būs iespēja iepazīties ar izcilā patologanatoma dzīves un darba stenda ekspozīciju.

Dalīties