2019./2020. akadēmiskā gada stipendiju ieguvēju svinīgā sumināšana. Foto: Jurijs Ješkins.

Pēc teju 400 pieteikumu izvērtēšanas noslēgusies Latvijas Universitātes (LU) fonda mecenātu stipendiātu atlase un 2019./2020. akadēmiskajā gadā piešķirtas 94 stipendijas LU un citu Latvijas augstskolu studentiem. Piecas stipendijas saņems uzcītīgākie Medicīnas fakultātes (MF) studenti.

Pirmās stipendijas LU studentiem piešķirtas jau 1929. gadā, kad stipendiju fonds radīts no LU dižmecenāta Kristapa Morberga testamentārā novēlējuma nestajiem augļiem. Padomju periodā atbalsts pārtraukts, bet kopš 2001. gada Kristapa Morberga stipendijas atkal piešķir sabiedriski aktīviem studentiem ar izcilām sekmēm. Stipendiātu vidū šogad arī LU MF ārstniecības 6. kursa students Svjatoslavs Kistkins.

Pateicoties Amerikas latvieša Alfrēda Raistera novēlējumam, 2016. gadā izveidota stipendija tādiem dabaszinātņu maģistra un doktora studentiem, kuriem ir skaidrs redzējums par savu turpmāko zinātnisko pētījumu virzienu. Svarīgs atbalsta saņemšanas nosacījums ir studenta gatavība pēc stipendijas saņemšanas palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņemts atbalsts, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. Stipendiju 2019./2020. ak. gadā saņēmusi Baiba Kaņepe - LU MF 1. kursa maģistrante farmācijā.

Lai sekmētu māsu iespēju iegūt augstāko izglītību un celtu profesijas prestižu Latvijā, Amerikas latvieši Dagnija un Roberts Rūši 2017. gadā izveidoja stipendiju māszinību studentu atbalstam. Rūšu ģimenes stipendija šogad atkārtoti piešķirta LU MF māszinību maģistrantei Santai Rudusai

Jau astoto gadu Jelgavas novada pašvaldība atbalsta savus jauniešus augstākās izglītības pieejamībai ikvienā Latvijas augstskolā. Novada stipendiju šogad saņēmušas LU MF ārstniecības programmas pirmkursnieces Krista Ļūmane un Anna Oseņņikova.

Jaunos stipendiātus vieno augstas sekmes un studiju rezultāti, kas sasniegti ar mērķtiecīgu un neatlaidīgu darbu, spēju nepadoties, sastopoties ar grūtībām un kāre pēc arvien jaunām zināšanām.  

LU MF dekāns profesors Valdis Folkmanis pateicas universitātes mecenātiem par atbalstu studiju un pētniecības darbā, bet suminot stipendiātus, norādīja, ka "katrs panākums ir smaga un pašaizliedzīga darba rezultāts. Tāds rezultāts, kas ir tikai vīzija vai sapnis brīdī, kad darbs pie mērķa sasniegšanas tiek uzsākts."

Dalīties