Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitātē (LU) demonstrējumu sezonu sācis Astronomiskais tornis – līdz pat marta beigām ikviens interesents, kurš vēlas skatīt Mēnesi, uzzināt vairāk par kosmosu vai vienkārši jauki pavadīt ziemīgo vakaru, ir laipni aicināts uz Universitātes galvenās ēkas augstāko punktu – Astronomisko torni. Tur gaidīs zinoši eksperti ar plašu skaidrojumu klāstu.

Apmeklētājus sagaidīs astronomi, kuri uzstādīs teleskopu un palīdzēs atrast apskates objektus. „Eksperti ne tikai parādīs, bet arī izstāstīs, ko novērojam, un atbildēs uz jautājumiem. Teleskopā iespējams aplūkot Mēnesi, planētas, kādu miglāju, galaktiku, dubultzvaigznes, zvaigžņu kopas un citus objektus. Reizēm apmeklētājiem rodas dažādi jautājumi par Visumu un kosmosu,” stāsta LU Astronomijas institūta pētnieks un LU Muzeja eksperts Ilgonis Vilks.

Piedalīties izzinošajā demonstrējumā ir aicināts ikviens. „Pie mums var nākt visu vecumu pārstāvji. Mazākajiem apmeklētājiem ir pieejamas arī trepītes, lai viegli pakāptos un ieraudzītu plašo debess jumu,” stāsta pētnieks I. Vilks. Apmeklētājiem jāņem vērā, ka redzamie objekti laika gaitā mainīsies. Piemēram, šonedēļ vakaros ir labi redzams Mēness, bet pēc divām nedēļām tas būs redzams vien rītos. Šobrīd ir labi redzama arī planēta Jupiters, kas pēc pāris mēnešiem vairs nebūs skatāma.  

LU Astronomiskajam tornim ir sena vēsture, un šogad tas svin savu 150 gadu jubileju. Astronoms stāsta par torņa vēsturi: „Universitāte šogad svin savu simtgadi, taču ēka ir vecāka. Agrāk Raiņa bulvārī 19 bija Politehniskais institūts, pirms tam Rīgas Politehnikums. Kad ēkas būvniecība 1869. gada rudenī bija pabeigta, tad studenti sāka mācīties, un sāka darboties arī Astronomiskais tornis.” Jāmin, ka no Astronomiskā torņa 1914. gadā ir novērots pilns Saules aptumsums.

Uz jautājumu, kāpēc I. Vilks ieteiktu visiem nākt un baudīt iespēju izzināt kosmosu, pētnieks saka: „Viens no spilgtākajiem ierakstiem apmeklētāju grāmatā skan apmēram šādi: „Ieraudzīju teleskopā Saturna gredzenu. Fantastiski!” Jā, protams, mums apkārt internetā, enciklopēdijās, grāmatās ir šie skaistie kosmosa attēli, taču ieraudzīt to savām acīm – tas ir pavisam kas cits, tā ir nepastarpināta pieredze.”

Demonstrējumi notiek pirmdienās un ceturtdienās plkst. 19.00 bez iepriekšējas pieteikšanās ar nosacījumu, ja ir skaidras debesis. LU studenti un darbinieki Astronomisko torni var apmeklēt bez maksas. Citu augstskolu studentiem, skolēniem, bērniem un senioriem apmeklējums izmaksās 1 eiro, pārējiem – 2 eiro. Torņa ietilpība ir aptuveni 25 cilvēki, un uzturēšanās laiks nav ierobežots.

Attiecīgajā vakarā varat saskatīt zvaigznes? Nāciet tās aplūkot tuvāk!

Dalīties