Radiogrāferu mācības Latvijas Universitātē. Foto no LU MF arhīva.

Ciešā sadarbībā ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (SAEA) Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāte (MF) stiprina radiogrāferu zināšanas un prasmes staru terapijas kvalitātē un drošībā. Smeļoties zināšanas no nozarē starptautiski atzītiem praktiķiem, 2019. gada oktobrī LU MF aizvadīti nacionāla līmeņa apmācību kursi divās daļās.

Mācību pirmajā daļā Londonas Sitijas koledžas Veselības zinātņu skolas vecākais docētājs un Vecmāšu un radiogrāferu nodaļas vadītājs, radiogrāfers Rikardo Kīns (Ricardo Khine) dalījās pieredzē par drošību un riskiem staru terapijas pacientu imobilizācijā, simulācijā un attēlveidošanā. Plaša diskusija veidojās par auditiem staru terapijā, kas mācību dalībniekiem deva iespēju dalīties izpratnē par auditu nozīmi konkrētos staru terapijas procesos.   

Mācību otrās daļas laikā par staru terapijas attīstību bērnu onkoloģijā referēja Kembridžas Universitātes slimnīcas klīniskais onkologs Tankamma Adžitkumars (Thankamma Ajithkumar), kurš ir arī Eiropas Pediatriskās onkoloģijas asociācijas Smadzeņu audzēju grupas pārstāvis. Viņš atklāja, kādas ir bērnu ļaundabīgo audzēju attīstības tendences, sastopamība un klasifikācija, kā arī lielo datu izmantošanas iespējas un staru terapijas plānošanas praktiskās detaļas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas dienesta vadītāja Ilze Apine iezīmēja diagnostiskās radioloģijas tendences bērnu onkoloģijā, bet Kembridžas Universitātes slimnīcas radiogrāfere Džūna Dīna (June Dean) skaidroja medicīnas fizikas aspektus pediatriskajā staru terapijā, kā arī stāstīja par dzīvi ar vēzi un pēc tā.

Mācības norisinājās SAEA un LU MF projekta LAT0003 “Zināšanu un prasmju stiprināšana staru terapijas kvalitātē un drošībā” ietvarā. Projekta mērķis ir attīstīt LU MF mācību aprīkojumu, lai nodrošinātu kvalitatīvu praktisko apmācību radiācijas drošībā, kā arī uzlabotu radiogrāferu zināšanas un prasmes staru terapijā.

Projekta realizācijas laikā staru terapijā strādājoši radiogrāferi ne vien piedalīsies radiācijas drošības kursos un praktiskās nodarbībās, bet staru terapijas prakses vadītāji pieredzi klātienē gūs arī dažādos apmācību centros Eiropā. “Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra nodrošina radiācijas drošības ekspertu vizītes Latvijā, ir veikusi LU Ķīmiskās fizikas institūta un MF docētāju apmācību, kā arī koordinē apmācībām nepieciešamā aprīkojuma iegādi,” veiksmīgi iesākto sadarbību komentē LU MF studiju programmas “Radiogrāfija” direktors, asociētais profesors Ainārs Bajinskis. Viņš arī informē, ka tehniskais aprīkojums, ko projekta rezultātā LU MF iegūs studējošo praktiskai apmācībai, dos iespēju būtiski paaugstināt arī Latvijā staru terapijā strādājošo radiogrāferu zināšanas, prasmes un kompetences.  

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra ir starptautiska organizācija, kuras mērķis ir veicināt kodolenerģijas izmantošanu miermīlīgiem mērķiem un ierobežot kodolieroču izplatīšanos. 2005. gadā aģentūra kopā ar tās toreizējo ģenerāldirektoru Mohamedu El Baradeī (Mohamed ElBaradei) saņēma Nobela miera prēmiju.

Dalīties