Mērķētās untrasonoskopijas (POCUS) portatīvā iekārta. Foto no PSKUS arhīva.

Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāte (MF) sadarbībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu (PSKUS) īstenojusi nozīmīgu projektu kā jauno speciālistu prasmju pilnveidē, tā pacientu veselības aprūpes uzlabošanā un efektivitātes paaugstināšanā. Ar mecenātu “Mikrotīkls” un Jura Riekstiņa gādību iegādātas divas modernas POCUS jeb mērķētās ultrasonoskopijas iekārtas. Ziedojumus administrē LU fonds.

Inovatīvas ultrasonoskopijas metodes pacienta aprūpes vietā ieviešana LU medicīnas studiju procesā un pacientu aprūpē PSKUS īstenota, pateicoties LU MF profesora Gustava Latkovska iniciatīvai. Šo metodi, saīsinot sauc par POCUS (angļu val.: Point-of-Care Ultrasound). Turpmāk divas pilnas komplektācijas portatīvās ierīces, kuru izmaksas ir 100 tūkstošu eiro, palīdzēs mediķiem veikt diagnostiku vēl ātrāk un ērtāk. POCUS nodrošina augstas kvalitātes attēlu vizualizāciju, galvenokārt izmeklējot krūšukurvji un vēdera dobumu akūto stāvokļu precizēšanai.

Mērķētās ultrasonoskopijas iekārtas sniegs iespēju operatīvi novērtēt pacienta veselības stāvokli un veicinās savlaicīgu ārstēšanas uzsākšanu. LU MF studējošie un PSKUS pēcdiploma apmācībā esošie ārsti saņems kā teorētisko, tā praktisko POCUS apmācību. Tādējādi tiks uzlabotas ārstu rezidentu prasmes un kompetence pacientu aprūpē.

“Esam priecīgi, ka, pateicoties Latvijas Universitātei un šim ziedojumam, spēsim attīstīt arī medicīnu, kas ir viens no lielo universitāšu slimnīcu galvenajiem uzdevumiem,” tā gandarījumu pauž PSKUS galvenā ārste prof. Eva Strīķe.

Jaunās metodes iepazīstināšanas pasākumā runas sacīja PSKUS Latvijas kardioloģijas centra kardiologs prof. Gustavs Latkovskis, PSKUS galvenā ārste prof. Eva Strīķe, Latvijas Radiologu asociācijas un Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas prezidente asoc. prof. Maija Radziņa un Latvijas Universitātes fonda valdes priekšsēdētājs emeritētais profesors Ivars Lācis.

Dalīties