Ieva Zariņa (pa kreisi) un BKUS Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas virsmāsa Linda Frīdenberga (pa labi) konferences dienā. Foto no privātā arhīva.

Rūšu ģimenes stipendijas ieguvēja, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) 2019. gada absolvente Ieva Zariņa nupat ir ieguvusi veselības zinātņu maģistra grādu māszinībās. Pateicoties mecenātu, LU fonda, kolēģu un citu labvēļu gādībai, jaunā speciāliste ir guvusi vērā ņemamus sasniegumus, kas palīdzēs bērnu aprūpes nozarei attīstīties ilgtermiņā.

Jūnija izskaņā, savā izlaiduma dienā, Ieva Zariņa pārstāvēja LU un Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu (BKUS) 30. Ikgadējā Eiropas Pediatriskās un neonatālās intensīvās aprūpes biedrības sanāksmē, Zalcburgā, Austrijā. Tur viņa prezentēja savu pētījumu “Standartizēts pacienta pārvešanas protokols no kardioķirurģijas operāciju zāles uz intensīvās terapijas nodaļu”.

Vairāk par savu studiju darbu un motivāciju pastāsta Ieva, kura jau ilgu laiku BKUS strādā par intensīvās terapijas māsu: “Es lepojos, ka pēdējā studiju gadā saņēmu šo stipendiju. Tas mani ne tikai motivēja gūt labākus rezultātus, bet arī deva ieguldījumu mana maģistra darba tapšanā. Šāda protokola ieviešana veicinās pacientu drošību un būtiski atvieglos intensīvās terapijas komandas darbu, kad kardioloģijas pacienti tiks transportēti uz nodaļu. Protokola izpilde prasa daudzu cilvēku kopdarbu, iesaistīti ir ne tikai ārsti, bet arī māsām tajā ir ļoti būtiska loma. Rūšu ģimenes stipendiju fonds ir veidots, lai attīstītu māszinību studijas Latvijā, šo dzirdēt ir iedvesmojoši, jo priecājos par katru jauno māsu, kura paliek strādāt Latvijā, priecājos par katru  māsu, kura izlemj paaugstināt savu izglītību, kā arī priecājos par katru vidusskolnieci, kura izlemj studēt māszinības.”

Ieva Zariņa turpina stāstīt par pētījuma norisi: “Esmu priecīga, ka man izdevās viss, pilnīgi viss, ko biju iecerējusi. Par laimi, man bija iespēja darboties vislabākajā un profesionālākajā komandā. Izsaku pateicību mecenātiem Dagnijai un Robertam Rūšiem, LU fondam un Bērnu slimnīcas fondam, tāpat saku paldies LU MF Māszinību programmas pasniedzējiem Igoram Ivanovam, Signei Mežinskai, Evijai Palčejai un visai BKUS Intensīvās terapijas nodaļai – personīgi Ivaram Veģerim un Valdim Skotelim. Biju gatava situācijai, ka maģistra darba izstrādes laikā būs daudz šķēršļu, bet patiesībā viss notika pilnīgi otrādi. Mana pētījuma ietvaros sadarbojās divas medicīnas studentu izglītojošas iestāde – LU un BKUS. Manuprāt, viss izdevās lieliski. Tomēr ir mazliet žēl, ka konference norisinājās tieši izlaiduma dienā, jo es ļoti gribēju tur būt, bet, atgriežoties un saņemot diplomu, ieguvu arī LU rektora profesora Indriķa Muižnieka atzinības rakstu par pētījumu – šis visu kompensēja.”

Par nākotnes plāniem Ieva Zariņa mūs informēs tuvākajā laikā, jo, kā pati atzīst, pašlaik tiek strādāts, lai pārvešanas protokols kļūtu par BKUS oficiālo dokumentu un pētījuma turpinājumu. Lepojamies ar mūsu apņēmīgo stipendiāti un LU absolventi Ievu Zariņu un novēlam arī turpmāk sasniegt jaunus un ambiciozus mērķus!  

Dalīties