Latvijas Universitātes Eksperimentālā ķirurģijas centra studenti, šā gada 4. decembrī apmeklēja neaizmirstamu neiroķirurģijas Ziemas semināru Tartu. Tikai ar Doc. Jura Puriņa gādību, neatlaidību un Latvijas Universitātes atbalstu, mēs – 21 students varējām gūt šo fantastisko un tik ļoti vērtīgo pieredzi un jaunas zināšanas neiroķirurģijā.

Ziemas semināru organizēja Ludviga Puuseppa Igaunijas neirologu un neiroķirurgu asociācija. Seminārs norisinājās vienu dienu un bija sadalīts divās daļās. Interesanti, ka semināra daļas tika aizvadītas katra savā norises vietā. Pirmā semināra daļa norisinājās Tartu Universitātes klīnikā. Šajā daļā bija trīs fantastiskas lekcijas:
  1. Kā ārstēt zemu diferencētu gliomu (Dilemmas in low grade glioma treatment);
  2. Intraoperatīvā monitorēšana ( Intraoperative monitoring);
  3. Fluorescence operācijās labi diferencētas gliomas ārstēšanai (Fluorescence in surgery for high grade glioma) .
Visas augstākminētās lekcijas lasīja profesors Jan Jakob Mooij no Groningenas Universitātes Nīderlandē. Harizmātiskais profesors savās lekcijās iesaistīja visu auditoriju. Aktīvi tika uzdoti jautājumi gan par viņa pieredzi, gan par inovatīvajām metodēm, par kurām viņš stāstīja. Otrā semināra daļa norisinājās Igaunijas Nacionālajā aizsardzības koledžā. Arī šai daļai bija 3 lekcijas:
  1. Profesora Ludviga Puuseppa goda lekcija – Neirovaskulārie kompresijas sindromi (Professor Ludvig Puusepp honorary lecture: Neurovascular compression syndromes), ko vadīja Profesors Jan Jakob Mooij no Groningenas Universitātes Nīderlandē.
  2. Jaunas metodes vestibulāro funkciju novērtēšanas diagnostikā (Novel methods for testig of vestibular function), ko lasīja Dr Meeli Hirvonen no Helsinku centrālās universitātes slimnīcas, otolaringoloģijas nodaļas.
  3. Spoki mūsdienu igaunijā. Kā ticēt leģendām? (Ghosts in contemporary Estonia. How to make sense of belief legends?), ko vadīja Tartu Universitātes, Kultūras pētījumu un mākslas nodaļas profesors Ülo Valk.
Tieši pēdējā lekcija bija sava veida „rozīnīte” šim semināram – lekcijas tēma, kas nepavisam nebija saistīta ar medicīnu, bet ar paranormālām parādībām – spokiem. Tieši šī lekcija izraisīja pozitīvu smaidu un pārsteigumu daudzu cilvēku sejās. Šīs dienas gaitā , katra lekcija atvēra mums jaunas durvis uz medicīnu, deva jaunas zināšanas, pavisam citādāku skatījumu uz neiroķirurģijas un visas medicīnas attīstību. Ir interesanti uzzināt kādas inovatīvas metodes izmanto citās valstīs, kā risina tādus pašas medicīnas problēmas un jautājumus Nīderlandē, Igaunijā un Somijā. Paldies, Doc. Jurim Puriņam par atsaucību un gādību, par šo neaizmirstamo braucienu uz Tartu par jaunu pieredzi un zināšanām, ko guvām. Šis brauciens mums paliks ilgi atmiņā.

Dalīties