© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Trešdien, 27. aprīlī, Latvijas Universitātes Zinātņu mājā norisinājās starptautiska konference, kas bija veltīta orgānu ziedošanas un transplantācijas aktuālajiem jautājumiem un to bija iespējams klausīties arī tiešsaistē. Konference ir viena no aktivitātēm starptautiskā projektā TEODOR (Transeuropean Educational initiative in Organ Donation and Transplantation), kur Latvijas Universitāti pārstāv LU Medicīnas fakultāte un LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programma.

Konferences apmeklētājiem un klausītājiem bija iespēja dzirdēt pieredzes stāstus par orgānu saņemšanu no donoriem, gan arī stāstu no cilvēka, kurš sniedza atbalstu grūtā situācijā savai radiniecei, ziedojot nieri. Visi diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka ir ļoti svarīgi runāt vairāk par šo tēmu, lai mazinātu cilvēku aizspriedumus un nepieciešamajā brīdī būtu vieglāk atrast donorus.

Papildus tika apskatītas arī tādas tēmas kā starptautiskās sadarbības nozīme, pieredzes pārņemšana, kā arī izglītības nozīme ceļā uz kvalitātes paaugstināšanu, jaunu transplantācijas programmu atvēršana un pieejamības palielināšana.

Konferencē uzstājās gan Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti, gan pārstāvji no Orgānu donoru un transplantācijas institūta Spānijā un Karolinskas Universitātes slimnīcas Zviedrijā u.c.

2020. gada 1. septembrī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca sadarbībā ar LU Medicīnas fakultāti uzsāka starptautisku izglītības iniciatīvu orgānu ziedošanas un transplantācijas jomā – projektu TEODOR (Transeuropean Educational initiative in Organ Donation and Transplantation). Projekta mērķis ir izveidot apmācību programmu un apmācīt medicīnas speciālistus orgānu ziedošanas un transplantāciju jautājumos Latvijā, Lietuvā un Čehijā, piedaloties Spānijas un Zviedrijas ekspertiem.

Projekta dalībnieki ir dažādu specialitāšu pārstāvji, kā piemēram, imunologi, transplantācijas ķirurgi, nefrologi, hepatologi, kardiologi, pulmonologi, kā arī neatliekamo centru un intensīvās terapijas speciālisti un anesteziologi. Projekta rezultātā iegūtās zināšanas un izveidotie apmācību moduļi dos iespēju Latvijas speciālistiem uzlabot esošās kompetences, savukārt iegūtie starptautiskie kontakti dos iespēju pieredzes apmaiņai, izglītības procesa un transplantāciju nozares pilnveidošanai. 

Latvijas Universitāti projektā pārstāv LU Medicīnas fakultāte un LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programma. Projekta vadošais partneris ir Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca Latvijā, savukārt projekta partneru vidū ir Skones Universitātes slimnīca Zviedrijā (Skane University Hospital), Barselonas universitāte Spānijā (University of Barcelona), DTI Ziedošanas un transplantācijas institūts Spānijā (DTI Donation & Transplantation Institute), Lietuvas Veselības ministrijas Nacionālais transplantācijas birojs (National Transplant Bureau under the Ministry of Health), Kralovske Vinohradas Universitātes slimnīca Čehijā (Kralovske Vinohrady University Hospital).

Projektu, kas norisināsies līdz 2023. gadam, līdzfinansē Eiropas Savienība Erasmus+ programmā.

Dalīties

Saistītais saturs